Odvjetnik Šerić kritizirao Đuru Sessu zato što je reagirao mlako: Trebao je biti žešći, aktivniji i Šerićodlučniji

Odvjetnik Šerić kritizirao Đuru Sessu zato što je reagirao mlako: Trebao je biti žešći, aktivniji i Šerićodlučniji

Svaki put kad se pojavi u javnosti, Zdravko Mamić podigne veliku prašinu, a u utorak je to učinio teškom optužbom i prozivanjem šefa Vrhovnog suda u Hrvatskoj Đure Sesse za korumpiranost. O Mamićevim optužbama i Sessinoj obrani govorio je odvjetnik Branko Šerić u intervjuu za  Dnevnik Nove TV.

Jeste li vi nekad čuli da je neki sudac korumpiran? Što je to uopće korupcija u pravosuđu?

Korupcija nije samo davanje ili primanje mita. Korupcija je i klijentelizam i protekcionizam i nepotizam. Dakle, ima različitih načina kako se netko može korumpirati. A o tome jesam li čuo – slušam svakodnevno već 43 godine. Svakodnevno. U situaciji kada u Hrvatskoj ima milijun parnica ne mogu obje stranke uspjeti, može samo jedna. Dakle, 50 posto parničara nisu uspjeli i za njih je sudac korumpiran, a ne zato što su u krivu.

Kako komentirate ove optužbe Zdravka Mamića na račun predsjednika Vrhovnog suda?

To su vrlo ružne i teške optužbe. Ne želim vjerovati da su točne. Međutim, svaku tvrdnju, pogotovo ovakvu, treba provjeriti i mislim da se odgovarajuća trebaju time pozabaviti.

Tijela kaznenog progona su već reagirala. Što oni mogu sada napraviti s obzirom na to gospodin Mamić nije u Hrvatskoj? Kako mogu provjeriti njegove navode?

Nije problem. Putem međunarodne kaznene pomoći će zamoliti za njegovo saslušanje i on će, vjerujem, jer to je u interu šire hrvatske javnosti, potkrijepiti svoje navode ili neće, pa će samim time njegove tvrdnje ostati čisti trač.

Vidjeli smo reakciju predsjednika Vrhovnog suda. Kako ju komentirate?

Po meni, reakcija nije odgovarajuća. Čini mi se, na prvu, da je malo mlaka. Trebala bi biti aktivnija, žešća, odlučnija.

Foto: Screenshot NovaTV