Plenković i Marić očekuju da će zbog Vladinih mjera ugostitelji povećati plaće a mladi ostati u Hrvatskoj

Plenković i Marić očekuju da će zbog Vladinih mjera ugostitelji povećati plaće a mladi ostati u Hrvatskoj

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić predstavili su planirane mjere za četvrti krug poreznih rasterećenja u okviru porezne reforme.

Na samom početku predstavljanja, premijer Andrej Plenković podsjetio je kako je “naša vlada otpočetka krenula s politikom rasterećenja gospodarstva i građana”.

“Kada zbrojite četiri kruga poreznih reformi dolazimo do 10 milijardi kuna rasterećenja poreznih obveznika uz suficit u proračunu”, rekao je Plenković.

Rasterećenje kao demografska mjera

“Odlučili smo i da osobe mlađe od 25 godina kompletno oslobodimo poreznih obveza, a oni od 26 do 30 godina pedeset posto.” Smatra da će tako mladi imati veće prihode i ostati u Hrvatskoj.

“Oni koji ulaze na tržište rada i imaju slobodu kretanja dobit će u svojoj ranoj fazi aktivnog poslovnog života određenu vrstu položaja koji im omogućuje da ostvare veće prihode i ostanak u Hrvatskoj”, rekao je i dodao da je riječ i o poreznoj i demografskoj mjeri.

Povećat će se i granica da se na prihode do 7,5 milijuna kuna primjenjuje stopa od 12 posto. To će zahvatiti više od 90 posto poduzetnika.

Porezom protiv pretilosti

“Doći će do promjene oporezivanja bezalkoholnih pića po udjelu dodanih šećera. Problem pretilosti kod mladih je izražen. Ovom mjerom ćemo pokušati djelovati na djecu koja su najveći konzumenti da se ta konzumacija smanji i da to pozitivno djeluje na njihovo zdravlje. Revidirat ćemo i trošarine na alkohol i duhan”, rekao je.

Rekao je i kako očekuje da će odluka o trošarinama na duhan biti donesena prema kraju godine uz konzultacije s proizvođačima.

“Tablice i sve skupa oko bezalkoholnih pića i trošarina po udjelu šećera će biti na javnoj raspravi”, rekao je ministar.

Premijer od ugostitelja očekuje “pozitivne reakcije”

“PDV na hranu za ugostitelje smanjit ćemo na 13 posto. Tu mjeru poduzimamo kako bismo održali razinu prihoda iz turizma, ali to znači i kvalitetu i gestu koja zahtijeva i određene pozitivne reakcije kod onih na koje se odnosi”, kaže premijer.

Na tu mjeru osvrnuo se i ministar financija Zdravko Marić. Na pitanje hoće li smanjenje PDV-a na pripremanje hrane u ugostiteljstvu povećati plaće kaže: “Namjera svih mjera je zahvatiti što širi broj poreznih obveznika. Najveći naglasak stavljamo na sektor ugostiteljstva jer on u pravilu pripada malom i srednjem poduzetništvu. I sami su najavili da će pretočiti dio toga u plaće zaposlenika. Ne želim ni kod sebe ni kod drugih stvarati prevelika očekivanja. Na njima je red”, zaključio je Marić.

“Hrvatska može ići u četvrti val porezne reforme na temelju dosadašnjih postignuća i činjenice da imamo jasan smjer jačanja ekonomije i rasterećenja građana i poduzetnika. Očekujem sugestije, kritike kroz proces javne rasprave i savjetovanja. Neke od mjera mogu stupiti na snagu i prije 1. siječnja 2020. kroz podzakonske akte”, rekao je premijer Plenković.

Marić: Mjera će se reflektirati na 250.000 mladih

Ministar financija Marić, govoreći o poreznom rasterećenju za mlade kaže kako su probali kroz porezni sustav dati jednu mjeru. “Porezni sustav ne može riješiti sve naše probleme, ali mora i treba dati nekakav poticaj, a to je cilj ove mjere.

Želimo da mladi u početnoj fazi radnog vijeka imaju dodatni benefit i stimulans. Ovo je jedan poticaj, a tijekom godina ne mora biti da će pasti plaća. Mlada osoba može napredovati u firmi, dobit dijete kao uzdržavanog člana itd. Ne bih išao s time da je netko definirao plaću s 19 ili 20 godina i da će ona ostati na toj razini”, rekao je.

Još ne zna hoće li se ograničiti samo na ugovore na neodređeno vrijeme ili na sve vrste zaposlenja, a već sada zna da se mjera neće odnositi na autorske ugovore i honorarne poslove.

“Govorimo oko 380.000 zaposlenih mladih i nisu svi u škarama poreza na dohodak. Mjera će se tako reflektirati na 250.000 mladih. To su službene evidencije.”

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina