Podmetala požare i prije dvije godine: Zašto piromanka iz HAC-a nije osuđena?

Podmetala požare i prije dvije godine: Zašto piromanka iz HAC-a nije osuđena?

Šibenska policija jutros je potvrdila da je za sumnju podmetanja strašnog požara kod Šibenika, s kojim su se dva dana borile stotine vatrogasaca i vojnika, uhićena 53-godišnjakinja. Mediji su kasnije otkrili da je riječ o zaposlenici HAC-a, koja je navodno zaposlena na naplatnim kućicama na autocesti A1.

»Još je u tijeku kriminalističko istraživanje nad 53-godišnjakinjom, koja se prema prikupljenim dokazima, obavijestima i saznanjima izravno dovodi u vezu s izazivanjem požara na području šibenske Dubrave 27. srpnja.

Nakon dovršenoga kriminalističkog istraživanja o svemu utvrđenom i poduzetom pravodobno ćemo obavijestiti javnost«, izjavila je policijska glasnogovornica Marica Kosor.

Vezano uz svoju zaposlenicu sad su se javili iz HAC-a. Povrtđuju kako su danas zaprimili službenu obavijest da Policijska uprava šibensko-kninska provodi kriminalističko istraživanje nad radnicom HAC-a, a vezano za izazivanje požara u subotu u Dubravi kod Šibenika.

– Ovisno o tijeku i nalazima policijske istrage, Hrvatske autoceste će poduzeti daljnje korake u smislu reguliranja radno pravnog odnosa.

Također, možemo potvrditi da je 2017. godine protiv radnice vođen kazneni postupak u okviru kojeg je po mišljenju sudskog vještaka bilo nužno provođenje psihijatrijskog liječenja ambulantnog tipa nakon kojeg je utvrđena radna sposobnost te je istaknuo kako nema opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Usprkos činjenici da je zbog sumnje na počinjenje ovog kaznenog djela privedena radnica HAC-a, Uprava Hrvatskih autocesta zahvaljuje se na požrtvovnom angažmanu radnika u službama održavanja, prometa i HAC-ovoj vatrogasnoj postrojbi koji su pravovremenom akcijom tijekom cijele subote i nedjelje do 14.00 sati pridonijeli gašenju vatrene stihije i spriječili širenje požara na autocestu i naplatne kućice.

Na žalost, sumnja na počinjenje ovog teškog djela ostavlja loš dojam na radnike Hrvatskih autocesta koji upravo tijekom turističke sezone ulažu najveće napore u održavanju sigurnog i neometanog prometa autocestama.

Hrvatske autoceste ovom prilikom izražavaju žaljenje zbog nastale štete i događaja koji je ugrozio imovinu i sigurnost brojnih građana i turista koji su se zatekli na ugroženom području, poručuju iz HAC-a.

Portal ŠibenikIN neslužbeno doznaje kako je riječ o istoj ženi koja je već bila uhićena zbog potpaljivanja požara.Tada 51-godišnjaka, a danas 53-godišnjakinja, bila je uhićena zbog podmetanja sedam požara u šibenskoj Dubravi, u zaseocima Relje i Junakovići.

Od tih sedam požara šest je izazvala na privatnim parcelama mještana, a vatra se nije znatno proširila zbog samoorganiziranja i brze intervencije vlasnika terena. Zapalila je i jednu štalu, a vatru su prvi primijetili i ugasili policijski službenici koji su bili u preventivnom obilasku tog područja. Piromanki je tada prvo određena mjera jednomjesečnoga istražnog zatvora, koja je zamijenjena mjerom opreza liječenja na slobodi u nadležnoj zdravstvenoj instituciji.

Za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom predviđena je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. Požar kod Dubrave još uvijek nije proglašen ugašenim. Danas na požarištu dežura  15 vatrogasaca čiji će se broj, prema potrebi, tijekom dana povećavati.

Foto: Facebook