I BBC pronašao “hrvatskog policajca”: Migrante smo morali uhvatiti prije nego što dođu do udruga za ljudska prava

I BBC pronašao “hrvatskog policajca”: Migrante smo morali uhvatiti prije nego što dođu do udruga za ljudska prava

Nakon napisa britanskog Guardiana o postupanju hrvatske policije prema migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom, i BBC je u ponedjeljak objavio video o navodno ilegalnoj praksi hrvatskih policajaca, prenosi N1.

U videu, nazvanom “’Pretučeni i opljačkani’: Kako hrvatska policija štiti svoje granice”, BBC je objavio razgovor s anonimnim hrvatskim policajcem koji tvrdi da policija ima direktivu uhvatiti migrante prije nego što isti stignu do udruga za ljudska prava i drugih koji im mogu pomoći u zahtjevu za azil.

Migranti u razgovoru s BBC-jem pokazuju modrice i ožiljke na tijelima, tvrdeći da ih hrvatska policija nasilno vraća u Bosnu.

“Tukli su me. Rekao sam im da sam maloljetan… ali oni su samo nastavili još i više,” rekao je BBC-ju 17-godišnji Mustafa iz Egipta.

Tvrde da naredbe stižu iz vrha

BBC je razgovarao i s Šuhretom Fazlićem, gradonačelnikom Bihaća, koji je rekao da je i sam vidio hrvatsku policiju kako ilegalno tjera migrante u šumi u blizini granice, s bosanske strane.

“Vidio sam ih ovdje. Rekao sam im (da je to što rade ilegalno). Oni su rekli da imaju svoje naredbe, da su samo obični policajci i da nije na njima da o tome raspravljaju,” Fazlić govori u razgovoru s BBC-jevim novinarom.

Za BBC anonimno govorio i hrvatski policajac

Tu priču potvrđuje i pripadnik hrvatske granične policije koji je pristao razgovarati s BBC-jem pod uvjetom da ostane anoniman. On kaže da je i sam sudjelovao u tri takva slučaja odvraćanja.

“Dobio sam naredbe od svojeg nadređenog, a on ih je dobio od svojeg nadređenog. To ide skroz do vrha,” kaže. “Kasnije smo shvatili da je to što radimo pogrešno.”

Policajac tvrdi i da im je naređeno da moraju uhvatiti migrante prije nego dođu do organizacija za ljudska prava ili bilo kojeg mjesta gdje bi dobili pomoć pri traženju azila.

‘Snimke aktivista i stranih medija prikazuju ilegalna odvraćanja’

Skrivene kamere, nastavlja BBC, koje su aktivisti postavili na području pored graničnog prijelaza Maljevac u samo par dana snimile su nekoliko slučajeva odvraćanja. BBC prikazuje snimku na kojoj se jasno vidi kako hrvatski policajac, s oružjem u ruci, govori skupini migranata da stanu u jedan red, dok drugi hoda na začelju skupine i požuruje ih.

Neki migranti u videu tvrde da im hrvatska policija, prije nego ih izbaci natrag u Bosnu, ukrade novac i uništi mobitele. I Guardian je, još prije nekoliko mjeseci, prenio razgovore s migrantima koji su tvrdili isto, a slične priče se prijavljuju i organizacijama za ljudska prava.

BBC navodi i kako Hrvatska niječe da se migrante ilegalno tjera s njenih granica, usprkos videima koji pokazuju suprotno, kao naprimjer onoga koji je švicarski javni servis SRF objavio u svibnju ove godine, a na kojem se jasno vidi kako hrvatska policija migrante u grupama dovodi do zabačenog dijela na granici te ih potom vraća u Bosnu. Takva odvraćanja su ilegalna, navodi BBC, jer svaki azilant prema EU zakonu, ima pravo na saslušanje.

Otprilike 20.000 migranata prošlo je ovim putem u prethodnih godinu dana. Nekih 5.000 se još uvijek nalazi u Bosni, pokušavajući doći do Europske unije, kaže BBC.

Hrvatska vlada odbila je odgovoriti na pitanja BBC-ja.

BBC: Predsjednica za povrede krivi migrante

BBC-jev video također prenosi i riječi hrvatske predsjednice, Kolinde Grabar-Kitarović, izrečene pri nedavnom posjetu dijelu granice kod Kordunskog Ljeskovca, uz komentar da ona za ozljede krivi migrante.

“Pogledajte ovaj teren. Dakle kad se netko provlači kroz ovaj teren, onda je normalno da ima ogrebotine, da ima masnice i tjelesne ozljede. Dakle, razmišljajte o tome kad čujete svakojake priče da su naši policajci brutalni. Nisu, apsolutno vam jamčim,” rekla je predsjednica tom prilikom, u društvu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i graničnih policajaca.

“Oni koriste silu, odnosno onu razinu sile koja je propisana hrvatskim i europskim zakonima”, predsjednica je tada ustvrdila.

Prema BBC-u, na granicu s Hrvatskom je ove godine došlo 20 tisuća ilegalnih migranata, a u Bosni i Hercegovini ih je trenutačno pet tisuća, većinom oko Bihaća.

Foto: Edvard Šušak/Hina