Eritrejac gurnuo majku s djetetom pod tračnice: Zašto njemački mediji pišu jako stidljivo o tom zločinu?

Eritrejac gurnuo majku s djetetom pod tračnice: Zašto njemački mediji pišu jako stidljivo o tom zločinu?

Ubojstvo osmogodišnjeg dječaka u Frankfurtu i pokušaj ubojstva još dvije žene guranjem pod tračnice vlaka od strane eritrejskog državljanina zgrozio je njemačku javnost. Napad je pokrenuo raspravu o sigurnosti na željezničkim kolodvorima, ali i o opravdanosti objavljivanja nacionalnog podrijetla počinitelja zločina. Ono što zabrinjava jest mogućnost da je napadač “kopirao” ubojstvo u Njemačkom gradu Voedreu koje je na isti način počinio muškarac iz Kosova. Javnost brine mogućnost da se slični napadi ponove.

Ubojica Eritrejac  u Njemačkoj boravio ilegalno

Upravo kada je brzi vlak stizao, jedan muškarac je s perona gurnuo majku i dijete na kolosijek koji se nalazi oko metar niže od perona s putnicima. Vlak je pregazio osmogodišnjeg dječaka i on je ostao na mjestu mrtav. Majka se otkotrljala na uski prostor između kolosijeka i tako preživjela. Napadač je pokušao gurnuti još jednu ženu, ali ona se obranila. Iako je pokušao pobjeći, ubrzo je uhićen. Sve se to dogodilo u ponedjeljak 29. 7. nešto prije deset sati, prenosi DW.

Policija je pokrenula istragu. Četrdestogodišnjak je pred istražnim sucem. Policija iz Švicarske je potvrdila da je napadač podrijetlom iz Eritreje i navela da on od 2006. živi u kantonu Zürich, da je oženjen i da ima troje djece.

To je također priopćilo i Državno odvjetništvo u Frankfurtu navodeći da je on prije nekoliko dana vlakom stigao iz Basela. Prema informacijama njemačkog Spiegela, Eritrejac je u Njemačkoj boravio ilegalno.

Rješenje su ograde i više čuvara reda?

Njemački savezni ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer istog dana je najoštrije osudio „taj grozni napad” i prekinuo odmor. On se u Berlinu konzultira sa šefovima sigurnosnih organa u vezi s „nekoliko ozbiljnih kriminalnih djela u posljednje vrijeme”.

Prema informacijama agencije dpa, pored napada u Frankfurtu, na sastanku je bila riječ i o napadima i prijetnjama protiv predstavnika stranke Ljevice, prijetnjama bombaškim napadima na džamije i rasno motiviranom napadu na jednog Eritrejca u gradu Wächtersbachu, koji se nalazi nedaleko od Frankfurta.

Poslije napada u Frankfurtu, a s obzirom na to da je jedna mlada žena ubijena na isti način prije nekoliko dana u Voerdeu, u Njemačkoj se vodi rasprava o sigurnosti, posebno na željezničkim kolodvorima. Neki političari traže više čuvara reda, policije i osoblja željeznice, drugi zaštitu u obliku ograda između perona i šina.

Samo na glavnom željezničkom kolodvoru u Frankfurtu na Majni svakodnevno ima 500.000 putnika. U cijeloj Njemačkoj ima 5.600 većih ili manjih željezničkih kolodvora. Predsjednica konferencije pokrajinskih ministara prometa Anke Rehlinger (CDU) rekla je novinarima: „Ovako nešto nije rezultat nedostatka sigurnosti, već nedostatka ljudskosti”, prenosi DW.

Nekoliko dana prije ubojstva u Frankfurtu na isti je način ubijena je tridesetosmerogodišnja žena u njemačkom gradu Voerdeu. Pojavili su se napisi da postoji mogućnost da se radi o nekoj vrsti kopiranja.j. Mediji su izvijestili da se radi o Srbinu iz Kosova (Kosovo Serb), dvadesetosmogodišnjem Jacksonu B, koji je i prije bio poznat policiji zbog nasilnih kaznenih djela. Rođen je u Njemačkoj, ima srbijansko državljanstvo, i sa ženom Filipinkom ima sedmero djece, sveukupno devetero, tvrdi Bild. Mediji su izvijestili i da je policija pronašla tragove kokaina u njegovoj krvi.

“Začepite usta, agitatori”

Zbog slučaja u Frankfurtu njemački mediji raspravljaju o pitanju kada je opravdano objaviti nacionalno ili etničko podrijetlo počinitelja nekog zločina. Komentari su uglavnom u kontekstu informacije da se radi o izoliranom napadu te da slučaj “Srbijanskog državljana” iz Kosova nema veze o slučajem Eritrejca u Frankfurtu.

Süddeutsche Zeitung smatra da javnost ima pravo znati koje je podrijetlo napadača a da napadač nema pravo na anonimnost. Istovremeno, optužuju AfD za “grupnu mizantropiju” te da “etiketiranje smatraju kao metodu razumijevanja zločina”.

“Začepite usta, agitatori!” zahtijeva Frankfurter Rundschau. Tvrde da Alice Weidel iz AfD-a “kuha svoju prljavu juhu osvrćući se na podrijetlo navodnog počinitelja zločina.” Spomenuli su slučaj Eritrejca koji je prije nekoliko dana bio žrtva pokušaja ubojstva u Wächtersbachu. Međutim, nisu spomenuli slučaj u Voerdeu.

Glavna urednica DW Ines Pohl smatra da je nacionalnost počinitelja predmet legitimnog interesa javnosti. Bez tog podatka, kaže urednica, nije moguće razumjeti ovakve slučajeve.

“Smrt osmogodišnje dječaka će zaoštriti ton rasprave u Njemačkoj. Neki mediji će raspirivati rasizam jer to izaziva pažnju – i donosi nakladu i dobit. To je nedopustivo i nema nikakve veze sa zanimanjem javnosti kakvo misli Novinarski kodeks. Ipak, ova rasprava se može slijediti i razumjeti samo ako se zna kako počinitelj dolazi iz Eritreje i tako i njegovo porijeklo spada u istinito izvještavanje na koje smo obavezni” piše Ines Pohl.

Foto: Carsten Riedel/Epa