Letica otkrio zašto je Hrvat rigorozno kažnjen zbog nacističkog pozdrava: Austrijanci imaju kompleks jer je “Hitler njihov”

Letica otkrio zašto je Hrvat rigorozno kažnjen zbog nacističkog pozdrava: Austrijanci imaju kompleks jer je “Hitler njihov”

Pravomoćnu presudu od 18 mjeseci zatvora, od čega dva mjeseca bezuvjetno, izrečenu na sudu u Klagenfurtu Hrvatu koji je na ovogodišnjoj komemoraciji u Bleiburgu podigao ruku u znak nacističkog pozdrava, za portal Direktno je komentirao sociolog i politički analitičar prof. dr.  Slaven Letica.

Osuđeni Hrvat je priznao krivnju i ispričao se svima ‘čije je osjećaje povrijedio’ te rekao kako je napravio ‘veliku glupost’ jer je htio biti ‘u centru pažnje’. Muškarac koji je u pritvoru još od svibnja, neprestano je na suđenju ponavljao kako nije bio svjestan posljedica svog ponašanja, a u vrijeme uhićenja izmjereno mu je čak tri promila alkohola u krvi.

Letica smatra kako je kazna austrijskog suda za opisani čin prestroga i skandalozna. “Ono što je taj muškarac učinio, Amerikanci smatraju simboličkim izražavanjem društveno neprihvatljivog govora. Oni takav govor toleriraju i pozivaju se na prvi amandman svog Ustava o slobodi govora i kažu da je primjerice ‘Ku Klux Klan’ opasan, ali da je još opasnija njegova zabrana”, tvrdi taj sveučilišni profesor koji također smatra kako je puno rizičnije zabranjivati.

Da zabrane nisu dobre pokazuje, smatra, i najnoviji primjer privođenja muškarca samo zato jer je prilikom posjete premijera Andreja Plenkovića Korčuli uzvikivao ‘Živio ćaća’.

“Kad se počne ograničavati slobodno izražavanje misli i uvjerenja to je uvijek užasno loše. Presuda Hrvatu rezultat je austrijskog kompleksa jer oni priznaju kultni klasik ‘Moje pjesme, moji snovi’, ali ne i činjenicu da je Hitler Austrijanac”, napominje.

Letici je i općenito odbojna ta najnovija austrijska histerija oko komemoracije u Bleiburgu te ističe kako se oni zapravo plaše ‘vlastitih demona’.

Foto: Ivan Šaravanja/Hina