Višeorgansko zatajenje, djeci su trovanjem zahvaćeni mozak, srce, jetra i bubrezi: Nalaz upućuje na ugljični monoksid

Višeorgansko zatajenje, djeci su trovanjem zahvaćeni mozak, srce, jetra i bubrezi: Nalaz upućuje na ugljični monoksid

U KBC-u Split liječnici su održali konferenciju za medije vezana uz slučaj trovanja preminulog talijanskog poduzetnika i petero talijanskih državljana, uključujući dvoje djece koji su u kritičnom stanju.

Voditeljica Zavoda za intenzivnu pedijatriju dr. Branka Polić izvijestila je o stanju dvoje otrovane djece, kao i o mogućem uzroku trovanja.

“Djevojčica i dječak koji se liječe u Zavodu za dječju intenzivnu skrb su i dalje životno ugroženi.”

“Djevojčica i dječak koji se nalaze na JIL-u za djecu i dalje su životno ugroženi. Radi se o višeorganskom zatajenju, a životne funkcije održavamo lijekovima. Trovanjem organizma zahvaćeni su mozak, srce, jetra i bubrezi. Kao što sam rekla, stanje je veoma ozbiljno.” rekla je dr. Branka Polić, prenosi Slobodna Dalmacija.

Cirkulacijski su u boljem stanju od prije, dodala je dr Polić.

Dr Polić je spomenula, uz određene ograde, i moguć uzrok smrti.

“Nalaz je pokazao povišeni karboksihemoglobin u krvi što može biti posljedica udisanja ugljičnog monoksida.”

“Trebamo pustiti institucijama da obave svoj posao. Prve vrijednosti koje smo mi dobili nisu bile životno ugrožavajuće, ali ne možemo znati što se događalo prije.”

Procjena ishoda liječenja je vrlo teška i individualna, rekla je dr Polić.

Pohvale kolegi u Hvaru

Dr. Anton Marović, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor, nije htio govoriti o uzroku smrti talijanskog državljanina, te je upite novinara usmjerio na državno odvjetništvo.

“Sve informacije o obdukciji ćete dobiti od nadležnih tijela, državnog odvjetništva, mi nismo nadležni za te informacije.”

“Moram pohvaliti kolegu u Hvaru koji je prvi intervenirao. Zahvaljujući njegovoj vrlo dobroj intervenciji stekli su se uvjeti za nastavak liječenja u Splitu.

Uzrok nije trovanje hranom

Zamjenik voditelja Klinike za infektologiju dr. Ante Srzić komentirao ranije špekulacije o potencijalnom trovanju hranom.

“Ja sam i jučer rekao vašim kolegama koji su zvali da se vjerojatno ne radi o trovanju hrane. Klinička slika je bila previše eksplozivna.

Imamo liječnika koji jako dobro priča talijanski, pa nije moglo mogućnosti da se uzme pogrešna anamneza. Pacijenti su nam već onda rekli da djeca nisu jela ništa od inkriminirane hrane.

Rezultati stolice traju par dana, ali na temelju relevantnih informacija možemo isključiti bilo kakvo trovanje hranom.”

Ostali pacijenti, rekao je dr Srzić, nisu životno ugroženi.

“Kad su pacijenti stigli, majka je imala najgoru kliničku sliku, međutim nije bila životno ugrožena. Ona je danas stabilno, međutim to je daleko od dobrog stanja.”

Ostali pacijenti, među kojima i gradonačelnik će sutra otići na kućnu njegu.

Foto: YouTube/Jutarnji list

Na slici: Voditeljica Zavoda za intenzivnu pedijatriju dr. Branka Polić