Talijanski turisti otrovani su ugljikovim monoksidom: Hoće li djeca imati trajne posljedice?

Talijanski turisti otrovani su ugljikovim monoksidom: Hoće li djeca imati trajne posljedice?

Danas bi se trebao znati uzrok smrti muškarca pronađenog na brodu kod Hvara, te trovanja još pet osoba koje su helikopterom prevezene u splitsku bolnicu, prenosi Slobodna Dalmacija.

Prema neslužbenim informacijama iz splitskog KBC-a, u krvi svih pacijenata povećana je vrijednost karboksihemoglobina koji pokazuje da je u pitanju najvjerojatnije trovanje ugljikovim monoksidom. Kod djece je vrijednost karboksihemoglobina dosta povećana, što je utvrđeno detaljnim analizama.

Stanje dječaka od 5 godina i njegove sestre od 14, prema neslužbenim informacijama, nešto je bolje, odnosno oni su stabilniji. Nalazi koji su rađeni tijekom noći pokazuju bolje rezultate. Optimizam dijelom budi i neslužbena  informacija prema kojoj snimke mozga ne pokazuju veća oštećenja mozga koji je zasigurno određeni dio vremena bio slabije prokrvljen zbog trovanja.

Malim pacijentima je u medicinskom smislu napravljeno sve što se moglo napraviti: od pročišćavanja krvi do dijalize. Važno je istaknuti da je bubrežna funkcija dobro sačuvana, odnosno sasvim je dobra, ali valja vidjeti u kakvom su stanju ostali organi koji su također zatrovani.

Djeca su i dalje priključena na respirator i mehaničku ventilaciju.

Bolnički liječnici su najavili da će oko 12 sati iznijeti točne vrijednosti nalaza i točne uzroke trovanja, a na konferenciji za novinare bit će prisutan i prof. dr. Milan Kujundžić, ministar zdravstva RH.

Riječ je o talijanskim turistima, među kojima je dvoje djece koja su kritično. Djevojčica ima 14, a dječak nepunih 5 godina.

Očevid nad brodom “Atlantia”

Oko 9:30 sati iz Splita prema Hvaru ponovno je krenuo Marin Mardešić, zamjenik Općinskog državnog odvjetništva u pratnji djelatnika krim policije PU SD i djelatnika Centra za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić iz Zagreba.

Predmet njihove istrage, odnosno očevida, bit će brod “Atlantia” na kojem su boravili talijanski turisti. Kako doznajemo, bit će pregledani sustav klimatizacije, motor, odnosno svi vitalni dijelovi broda koji bi se mogli dovesti u vezu s navodnim trovanjem ugljikovim monoksidom ili nekim drugim plinom.

Prema informacijama Slobodne Dalmacije, obdukcija preminulog talijanskog državljanina upravo se obavlja na splitskoj Patologiji.

“Tijekom noći djeca su bila stabilno, međutim i dalje su životno ugrožena. Cijelo vrijeme radimo sve mjere intenzivnog liječenja i tako ćemo nastaviti. Mi se svakako nadamo pozitivnom ishodu, ali vrijeme će pokazati kako će biti i kakve će biti posljedice” kazala je za HRT liječnica splitskog Zavoda za intenzivnu pedijatriju, doktorica Tanja Kovačević.

Prethodno se sumnjalo se na trovanje dagnjama, no ubrzo se pokazalo da to nije bio uzrok.

Brod je zapečaćen do daljnjeg, a splitskoj policiji u obavljanju očevida će pomoći i ekipa stručnjaka iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” u Zagrebu.

Foto: Žaklina Jurić/Hina