“Galeb” je definitivno propao, jedini izlaz je Obersnelova ostavka: Riječka oporba reagira na ponude Lenca i Dalmonta

“Galeb” je definitivno propao, jedini izlaz je Obersnelova ostavka: Riječka oporba reagira na ponude Lenca i Dalmonta

Pokazalo se da su oni koji su se u Gradskom vijeću Grada Rijeke protivili kreditnom zaduženju za obnovu “Galeba” bili u pravu. Tihomir Čordašev iz Akcije mladih za Novi list kaže kako je cijeli projekt bio promašaj od samog starta, jer nikad nije bio utemeljen na realnim i objektivnim analizama.

“Očigledno je da Obersnel ne može realno sagledati smislenost ovog projekta, već ga gura pod svaku cijenu, što nas je i dovelo do situacije da sad moramo izvlačiti grad iz ponora u koji nas je dovelo neracionalno postupanje jednog čovjeka”, rekao je Čordašev.

Na natječaj za obnovu Titovog broda “Galeb” jučer su, pred istek roka, pristigle samo dvije ponude. Obje su znatno više od procijenjene vrijednosti nabave od 42 milijun kuna s PDV-om. Čak i niža od dviju ponuda, ona tvrtke Dalmont d.o.o., koncesionara nekadašnjeg kraljevičkog brodogradilišta, od 58,6 milijuna kuna s PDV-om znatno premašuje procijenjeni iznos. Druga ponuda brodogradilišta “Viktor Lenac” gotovo je dvostruko veća od procjene, te iznosi 75,8 milijuna kuna s PDV-om.

Jedini izlaz Obersnelova ostavka

“Danas smo već sigurno izgubili minimalno 25 posto EU sredstava. Naime, ukoliko se radovi ne obave u ugovorenom roku, što je od danas jasno da nije moguće, EU će uskratiti minimalno 25 posto odobrenih sredstava”. rekao je Čordašev iz Akcije Mladih.

Također dodatne troškove će izazvati i “nepredviđeni radovi” zbog kojih je i došlo do produženja rokova za predaju ponuda, jer će se trošak podvodnih radova tek naknadno morati utvrditi. U najboljem slučaju, već danas moramo pronaći dodatnih 80 milijuna kuna, a vjerojatno i mnogo više, kaže Čordašev koji ističe da će, u slučaju odustajanja od “Galeba”, Rijeka ostati bez sredstava za taj dio projekta, ali ne i bez sredstava za obnovu Šećerane, s obzirom da se umanjenje sredstava ne određuje u 100-postotnom iznosu, već u paušalnom, u skladu s ostvarenjem planiranih ciljeva projekta.

Odgovarajući na pitanje što bi Grad i Gradsko vijeće sada trebali učiniti, prihvatiti novo zaduženje, veće od planiranog, ili odustati od obnove “Galeba”, ostajući bez europskih sredstava, odgovorio kako je jedini izlaz Obersnelova ostavka.

“Galeb definitivno propao”

Ivona Milinović iz kluba vijećnika HDZ-a smatra kako bi Rijeka zbog “Galeba” mogla ostati bez novca za Šećeranu.

“Gradonačelnik je odlučio riskirati projekt obnove Šećerane zbog vlastite fiksacije na obnovu spalionice novca ‘Galeb’. Rezultat toga jest da je projekt ‘Galeb’ sada definitivno propao, a zbog njegovog samoubilačkog pristupa ozbiljno je ugrožen i projekt obnove Šećerane u koji smo već investirali 14 milijuna kuna”, kaže Milinović, dodajući kako nema vremena za plakanje, nego treba pronaći način kako minimalizirati štetu za gradski proračun.

“Budući da Obersnel ne odustaje od obnove ‘Galeba’, bez obzira što se radi o neisplativom projektu, odgovornost je isključivo na nama vijećnicima bez kojih on ne može dodatno zadužiti Grad. Na nama vijećnicima jest da ga prisilimo da odustane od obnove ‘Galeba’ jer je potpuno iracionalno u taj projekt uložiti minimalno 58,6 milijuna kuna, koliko iznosi najmanja ponuda, zatim kamate na kredit, te sigurni izvantroškovnički troškovi koji mogu iznositi još 10 do 15 milijuna kuna.

Sada je valjda svima potpuno jasno da je isplativije vlastitim sredstvima dovršiti rekonstrukciju Palače šećerane. Za to je potrebno 28 milijuna kuna zaduženja, što je upola manje od minimalnih 64 milijuna kuna zaduženja, s kamatama, u slučaju da se upustimo i u obnovu ‘Galeba'”, kaže Milinović, pozivajući gradske vijećnike da budu racionalni i ne zadužuju dodatno stanovnike Rijeke.

Predsjedniku Liste za Rijeku Danku Švoriniću uputili smo upit hoće li vijećnici te stranke podržati obnovu “Galeba” bude li kreditno zaduženje veće od planiranog. Lista za Rijeku je formalno oporba koja povremeno, u ključnim trenutcima, podrži gradonačelnika Obersnela.

“Kao što smo i najavili na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, nakon što prikupimo sve relevantne informacije vezane uz ishod natječaja, donijet ćemo konačnu odluku vezanu uz predloženi kredit za osiguranje vlastite komponente Grada Rijeke u projektu Palače šećerane i ‘Galeba'”, odgovorio je Švorinić.

Obersnel tvrdi da ima novaca

Vojko Obersnel ne izgleda previše zabrinut što su pristigle ponude ponovo daleko premašile procjene gradskih planera.

“Hoće li i koja će ponuda biti prihvaćena u ovom trenutku ne mogu reći, budući da to ovisi o rezultatima postupka evaluacije koju provode za to nadležne stručne osobe”, komentirao je gradonačelnik Vojko Obersnel.

“Iz EU fondova za realizaciju ovog projekta osigurali smo oko 32 milijuna kuna i dobili još 700 tisuća kuna od države, a preostala potrebna sredstva za obnovu i opremanje broda planiramo osigurati kreditnim zaduženjem te jednim dijelom iz sredstava spomeničke rente.

Također, iako je i niža ponuda veća od procijenjene vrijednosti temeljem koje su planirani navedeni financijski okviri, ukoliko bude prihvaćena, neće biti potrebe za još jednim zaduženjem budući da postoji mogućnost da se preusmjere sredstva koja nisu iskorištena u obnovi kompleksa ‘Benčić’.

Također, za realizaciju objekata koji se grade u sklopu projekta EPK, Grad Rijeka je od države dobio 10 milijuna kuna.

No, kao što sam rekao, hoće li i koja će ponuda biti prihvaćena, u ovom trenutku nemoguće je reći budući da nije dovršen natječajni postupak, rekao je Obersnel, dodajući kako su ponude na natječajima gotovo uvijek različite od procijenjene vrijednosti”, što se vidi iz rezultata većine natječaja u Hrvatskoj.

Foto: Miljenko Klepac/Hina

Na slici Vojko Obersnel, uoči radova na palači šećerane