“Narod odlučuje” tvrdi da Malenica iznosi neistine na tragu Plenkovića i Kuščevića: Predali žalbu Ustavnom sudu

“Narod odlučuje” tvrdi da Malenica iznosi neistine na tragu Plenkovića i Kuščevića: Predali žalbu Ustavnom sudu

Iz građanske inicijative Narod odlučuje reagirali su na izjave ministra uprave Ivana Malenice o vjerodostojnosti potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava. Ministra optužuju za iznošenje neistina “na tragu premijera Plenkovića i prethodnika Kuščevića”. Inicijativa je priopćila da su zatražili ocjenu ustavnosti odluke Sabora Republike Hrvatske o odbacivanju referendumske inicijative.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Ministar uprave Malenica je na tragu premijera Plenkovića i prethodnika Kuščevića nastavio iznositi neistine o GI Narod odlučuje, pa je u svojem prvom intervjuu ustvrdio da ‘među […] 40.000 nevažećih daleko preteže broj nevažećih potpisa zato što su bili dvostruki – njih oko 8000’, kao da je to bio razlog za odbacivanje referenduma.

GI Narod odlučuje je prikupila 405.342 valjanih potpisa za prvo referendumsko pitanje i 407.469 valjanih potpisa za drugo referendumsko pitanje – 10 posto više od potrebnog broja. Ministarstvo uprave je u svojoj netransparentnoj provjeri diskvalificiralo 40.000 potpisa tako da nedostaje 0,88 potpisa za prvo, odnosno 2,02 posto potpisa za drugo referendumsko pitanje.

U Izvješću Ministarstva uprave o provjeri potpisa na str. 39. i 44. stoji da je među 40.000 odbačenih potpisa najviše onih – oko 30.000 – za koje Ministarstvo tvrdi da su nečitki ili je pogrešno upisana znamenka OIB-a, a ostalih je 8000 dvostrukih potpisa, tako da je informacija koju je ministar naveo, da je najveći broj dvostrukih potpisa – izmišljena.

Za većinu se tih 30.000 potpisa može ustanoviti da su ih dali konkretni birači – imenom i prezimenom i OIB-om – što znači da se sukladno Ustavu njihov potpis trebao priznati kao valjan, no svejedno su po proizvoljnim kriterijima diskvalificirani.

Dakle, suprotno onome što tvrdi novi ministar uprave, među odbačenim potpisima daleko preteže broj onih koji su proizvoljno proglašeni nevažećima po političkoj direktivi premijera Plenkovića, koji se protivi raspisivanju referenduma o promjeni izbornog sustava.

Referendum je odbačen jer je Plenković gradu veličine Vukovara diskvalificirao potpise, a ne zbog ‘duplih potpisa’.

Ni GI Narod odlučuje ni saborskim zastupnicima nije bilo dozvoljeno izvršiti stvarnu provjeru odbačenih potpisa – usporediti svaki diskvalificirani potpis s Registrom birača, upravo jer bi se ustanovilo da je većina tih potpisa valjana.

GI Narod odlučuje je zbog jednostrane odluke Hrvatskog sabora o odbacivanju referenduma, donesene na temelju netransparentne provjere potpisa Ministarstva uprave i bez konzultiranja Ustavnog suda, zatražila ocjenu ustavnosti te njegove odluke”, priopćili su iz inicijative Narod odlučuje.

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina