Islamisti u njemačkim zatvorima: Pljačkašima i razbojnicima govore da su šehidi u borbi protiv Zapada

Islamisti u njemačkim zatvorima: Pljačkašima i razbojnicima govore da su šehidi u borbi protiv Zapada

Počinitelji terorističkih napada u Parizu, Brüsselu i Berlinu su se radikalizirali u zatvoru. U Njemačkoj političari i pravosuđe traže načine kako spriječiti ekstremizaciju zatvorenika. Priču o islamskoj radikalizaciji u njemačkim zatvorima donosi DW.

Razgovarali su s kriminalcem, Turčinom koji živi u Njemačkoj te je zatvoren od 2014. godine zbog prijevare. Kaže da se bavio prodajom automobila i nekretnina, i ne želi ulaziti u detalje. Zatvorenika zbog zaštite identiteta zovu Batuhan.

Batuhan je jedan od skoro 16.000 zatvorenika koliko ih se nalazi u zatvorima u njemačkoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni – Vestfaliji (NRW). Više od četvrtine ovog broja su muslimani. Među njima postoje i radikalisti islamisti, koje vlasti drže na oku. Pokrajinsko ministarstvo pravosuđa je na zahtjev DW-a priopćilo da se u zatvorima u NRW-u nalazile 33 osobe “iz islamističkog spektra”.

Osobe identificirane kao radikalni islamisti su smještene u različitim zatvorima kako se ne bi mogle susretati i eventualno formirati radikalnu grupu. DW nije dobio dozvolu za razgovor s islamistima, već samo s osobama poput Batuhana, koji nisu takvih uvjerenja.

On kaže da vjera za mnoge zatvorenike igra veliku ulogu, bez obzira koje je zatvorenik vjeroispovijesti. Ostali zatvorenici mu često postavljaju pitanja o islamu, a posebno kada se desi islamistički napad. “Tada razgovaramo o tome: zašto, kako i zbog čega”, kaže Batuhan.

Očekuje se drastičan priljev islamista u zatvore

Odgovorni se trenutno spremaju na povećanje broja radikalnih islamista u njemačkim zatvorima. Njemačko državno tužiteljstvo u Karlsruheu je već prošle godine vodilo istragu protiv 855 osoba koje se smatraju radikalnim islamistima.

Prema navodima medijske postaje WDR, nakon vojnog poraza “Islamske države” u kurdskom dijelu Sirije je uhićeno više od 120 džihadista koji imaju veze s Njemačkom. Veliki broj takvih osoba se nalazi u zatvorima u Iraku. Ukoliko se vrate, za očekivati je da će se u Njemačkoj protiv njih voditi sudski proces.

Više od polovine od preko 5.000 džihadista koji su napustili Zapadnu Europu i pridružili se „Islamskoj državi” ima kriminalnu prošlost. Mnogi su bili članovi bandi, trgovci drogom ili kradljivci. Ovo je podatak naveden u studiji Međunarodnog centra za istraživanje radikalizacije na londonskom King’s College.

Njemački zatvori pokušavaju spriječiti ektremiste u širenju svoje ideologije te im onemogućiti u kontakt s istomišljenicima. Oni su u zatvorima pod posebnom prismotrom i odvojeni su od drugih zatvorenika.

Kriminalci i trgovci drogom postaju šehidi

Numan Özer je uvjeren da su zatvori perfektno plodno tlo za ekstremističke grupe. Ovaj mladi pravnik turskog podrijetla već sedam godina radi za inicijativu “180 Grad Wende” iz Kölna koja se financira i sredstvima iz državnog proračuna.

Özer od 2015. godine redovito posjećuje zatvore u NRW-u. Inicijativa za koju radi nudi redovite razgovore s muslimanskim zatvorenicima. On govori da se „zatvorenici nalaze u dubokoj emotivnoj krizi i da su kao takvi lak plijen za islamiste. Oni im govore da je sistem kriv što se nalaze u takvoj situaciji.”

Prema radikalnom tumačenju islama, Zapad vodi rat protiv muslimana. U tom ratu, tvrde oni, i Kur’an dozvoljava pljačku. S takvim argumentima su krađe, pljačke i trgovina drogom legitimni ratni plijen, a kriminalci postaju heroji. “S takvim uvjerenjima ekstremisti lako privlače pristalice”, kaže Özer.

Opasni scenarij izgleda ovako: očajni, agresivni i često besperspektivni mladići u zatvorima susreću osobe koje im daju jednostavne odgovore na njihova pitanja.

I “Batuhan” se u zatvoru više posvetio vjeri

Imami u zatvorima razgovaraju sa zatvorenicima, a džume (molitve petkom) se klanjaju svakog drugog tjedna. Batuhan koristi sve ponuđene usluge. On kaže da ranije, dok je bio na slobodi, vjera u njegovom životu nije imala gotovo nikakvu ulogu. Ono čemu je tada pridavao pažnju su bili hobiji, prijatelji i porodica. Međutim, u zatvoru odjednom ima dosta vremena za molitve: zatvoren je u 21 kvadratni metar, zajedno sa svojim mislima, sve do 2021. godine kada bi trebao izaći iz zatvora.

Batuhan je uvjeren da će i nakon izlaska iz zatvora obavljati vjerske obrede. “Onaj tko jednom uđe u to, iz toga više ne izlazi”, kaže Batuhan.

Foto: Marius Becker/Epa

Na slici: Sven Lau, poznat kao Abu Adam, selafistički propovjednik iz Njemačke optužen za suradnju s terorističkim organizacijama iz Sirije.