Mještani Bosanskog Petrovca protiv migrantskog centra: “Blokirat ćemo sve i borit ćemo se do zadnjeg”

Mještani Bosanskog Petrovca protiv migrantskog centra: “Blokirat ćemo sve i borit ćemo se do zadnjeg”

Općinsko vijeće Bosanskog Petrovca je usvojilo Rezoluciju kojom od kantonalne vlasti traže da odustanu od prijedloga da centar za migrante u Vučjaku i Biri prebace u povratničko naselje Medeno Polje, nekoliko kilometara od Petrovca, prenosi DW.

Vlada Unsko sanskog kantona ponovo je aktualizirala ovo pitanje, bez obzira na upozorenja međunarodnih predstavnika i Međunarodne organizacije za migracije (IOM), da se prihvatni centri moraju izmjestiti izvan kantona, dakle što dalje od granice s Hrvatskom, i time Europskom unijom.

Kriza ujedinila mještane, bez obzira na nacionalnu, vjersku i političku pripadnost

“Bježat ćemo, što ćemo. Pošto su oni zaštićeni, mi ćemo biti građani drugog reda. Ima kompromis, mi ćemo njima dati stoku i kuće, a oni nama nek` daju ono svoje i super. Ne moramo u EU, ljepše mi je po Bihaću hodati i biti u kampu nego čuvati krave i obrađivati zemlju. Prepisat ću im sve, a meni neka daju ono što oni imaju”, kažu ironično Duško i Slađana Mišćević iz Medenog Polja, koji s još 15-ak povratnika žive u ovom selu nadomak Petrovca. A onda dodaju puni prijetnje: “Blokirat ćemo sve i borit ćemo se do zadnjeg. Nismo bili krivi ni 1995. kad smo odlazili, ni 2001. kad smo se vratili, a nismo krivi ni danas.”

I iz općine najavljuju blokadu magistralne ceste prema Bihaću, jer bi, kako se navodi u Rezoluciji, dodatni problem s migrantima izazvao kolaps u funkcioniranju općine. “Bez obzira na nacionalnu, vjersku ili političku pripadnost, građani Bosanskog Petrovca su jedinstveni u stavu da ne dozvole smještaj migranata na teritoriji naše lokalne zajednice. Tražimo od Vlade Unsko sanskog kantona da odustane od načina rješavanja migrantske krize koji se kosi sa svim zakonskim, humanim i zdravorazumskim normama”, navodi se u obrazloženju.

“Gdje ima migranata, ima i novca”

Planirano je da migranti u Medenom Polju budu smješteni u farmama koje su u vlasništvu lokalnog biznismena Halila Bajramovića. On je vlasnik i hotela “Sedra” nedaleko od Bihaća, u kojem su također smješteni migranti. Novac za zakup daje Međunarodna organizacija za migracije IOM, a Bajramović je za lokalne medije izjavio da gdje ima migranata ima i novca, te da u Petrovcu griješe što se protive ovoj inicijativi, koja bi mogla donijeti zaradu svima.

Predviđena lokacija u Medenom Polju je farma ovaca izgrađena početkom osamdesetih godina, koja se i sada jednim dijelom koristi u te namjene. Međutim, ukoliko se predstavnici EU i IOM-a protive bilo kakvom izmještanju kampova unutar kantona, postavlja se pitanje zašto se uopće potencira ova priča. Sigurno je samo da nekoliko stotina migranata, koji su trenutno u Vučjaku, ne mogu u uvjetima koji tamo vladaju dočekati zimu.

Predstavnici lokalne vlasti u Petrovcu nisu bili raspoloženi za razgovor, kažu samo da je sve navedeno u Rezoluciji te da se čeka odgovor kantonalne vlasti. Ona se međutim za sada ne izjašnjava o zahtjevu Petrovčana.

Foto: Hina