Skandalozna snimka: Policija BiH pomaže migrantima da ilegalno ulaze u Hrvatsku

Skandalozna snimka: Policija BiH pomaže migrantima da ilegalno ulaze u Hrvatsku

Migranti koji iz Bosne i Hercegovine svoju sreću žele naći na zapadu mjesecima se pokušavaju probiti preko Hrvatske do ostatka Europe. Sve to rade i uz asistenciju BiH policije, koja ih doslovno vodi do kampa tik uz hrvatsku granicu. Vidljivo je to iz snimke  koju je objavio Dnevnik Nove TV.

Bosna i Hercegovina o svemu šuti, a Hrvatska je zabrinuta posljednjim potezima kolega.

Snimka kolona s migrantima u pratnji bosanskohercegovačke policije prije nekoliko dana nedaleko od Bihaća, koju je na redakcijsku adresu dobio Dnevnik Nove TV, ne iznenađuje, ali plaši šefa MUP-ove Uprave za granicu. Prizori poput ovog su, kaže, svakodnevni.

“Vrlo smo zabrinuti ovom snimkom, a čujemo da ima još takvih snimki i događaja gdje se grupe od po stotinjak ilegalnih migranata organizirano od strane policije de facto protjeruju u Hrvatsku, odnosno stavljaju u taj improvizirani kamp koji je van svih humanitarnih standarda”, kaže Zoran Ničeno, načelnik Uprave za granicu.

Kamp se nalazi u Vučjaku nadomak Bihaća, od hrvatske granice udaljenom oko 6 kilometara. Nekad je ovdje bilo odlagalište otpada. Prije nešto više od dva mjeseca BIH vlasti su ga pretvorile u kamp za migrante. U šatorima usred šume spava oko 700 ljudi. Procjena je da ih je u okolici dvaput više. Riješen im je sanitarni čvor, nemaju struju, a voda se se dovozi cisternama.

Brigu o njima dosad su vodili samo volonteri Crvenog križa. Obroci koje dobiju često nisu dovoljni.

“Uvjeti u samom kampu nisu dobri. Nastojimo ih osigurati  sa svim onim da bi se osjećali dobro”, kaže Selam Midžić iz Crvenog križa u Bihaću.

Migranti u kampu ne ostaju. Preko noći na sve moguće načine pokušavaju prijeći granicu. Iako i na ovom području imaju zajedničke patrole, BiH Hrvatskoj radi probleme, tvrdi naš sugovornik.

“Razumijemo da kanton ima problema s tolikim brojem ljudi, međutim, taj pritisak na naše granice je potpuno nedopustiv. Zabrinuti smo biranjem lokacija za smještaj migranata neposredno uz granicu; Hrvatska kao članica EU-a uplaćuje BiH za njihov smještaj, za humanitarni aspekt tih migranata, a da ti ljudi ne dobiju smještaj”, kaže Ničeno.

O ovoj snimci, ali i sigurnosnom i humanitarnom pitanju službeno Sarajevo je bez komentara!

Proteklih tjedana tamošnja policija žalila se da ne mogu braniti granicu i da im je potrebno oko tisuću dodatnih ljudi. Danas kažu, ove su godine zaustavili više od 7 tisuća ilegalaca. Možda sada izgleda da su se dugoročno nastanili, ali ovdje ne žele ostati.