Hrvatska prihvaća 41 sirijsku izbjeglicu iz Turske: Dobit će i stanove na korištenje

Hrvatska prihvaća 41 sirijsku izbjeglicu iz Turske: Dobit će i stanove na korištenje

U međunarodnu zračnu luku ‘Franjo Tuđman Zagreb’ pristigle su u srijedu izbjeglice, kao dio sedme skupine iz Republike Turske, u sklopu europskog programa preseljenja. O čemu se radi, Ministarstvo unutarnji poslova objasnilo je u priopćenju, prenosi Direktno.

“Radi se o osam obitelji, odnosno 41 državljaninu Sirijske Arapske Republike, od kojih je 24 maloljetnih osoba. Preostali dio sedme skupine, 2 obitelji, odnosno 7 osoba od kojih je troje maloljetnih, trebalo bi pristići do kraja kolovoza.

Dolaskom sedme skupine sirijskih državljana u Republiku Hrvatsku kroz program preseljenja, Republika Hrvatska će preseliti sveukupno 250 sirijskih državljana te time ispuniti obveze iz Odluka Vlade od 2015. i 2017. godine.

Vlada Republike Hrvatske donijela je i treću po redu odluku kojom se obvezala prihvatiti do 150 državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva po osnovi preseljenja odnosno po osnovi sudjelovanja u drugim oblicima solidarnosti s državama članicama Europske unije.

Idu u prihvatilište u Kutini, kasnije u državni stan

Kao i za prethodnu šestu skupinu, Ministarstvo unutarnjih poslova je i za preseljenje ove skupine surađivalo s UNHCR-om Turska, provedbenim partnerima ICMC-om (Međunarodna katolička misija za migracije), IOM-om (Međunarodnom organizacijom za migracije) te JRS-om Hrvatska (Isusovačka služba za izbjeglice), koji će u sklopu projekta provoditi aktivnosti procesa integracije osoba u hrvatsko društvo.

Pristigle obitelji su već prethodno prošle proces odabira i medicinske preglede tijekom selekcijske misije te kulturnu orijentaciju u Republici Turskoj, kao pripremu za novu sredinu u kojoj dobivaju priliku za boljim životom. Odmah po dolasku započet će s aktivnostima i upoznavanjem hrvatskog društva kako bi se što uspješnije prilagodili i integrirali.

Izbjeglice će tijekom nekoliko tjedana boraviti u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite u Kutini, za vrijeme kojeg će proći postupak podnošenja i odobrenja zahtjeva za međunarodnom zaštitom. U tom periodu, osobe će sudjelovati u početnim integracijskim aktivnostima: upoznavanje s pravima i obvezama, običajima i hrvatskom kulturom te učenje hrvatskog jezika. Nakon završetka te faze, obitelji će biti preseljene u smještajne jedinice koje im prema Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti osigurava Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Europski program preseljenja

Zbrinjavanje pristiglih osoba Republika Hrvatska provodi sudjelovanjem u europskom programu preseljenja državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva koje ispunjavaju uvjete za odobrenje međunarodne zaštite sukladno zaključcima Europskog vijeća, Preporukama Europske komisije i Odlukama Vlade RH.

Preseljenje državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva jedna je od boljih mogućnosti za izbjeglice i raseljene osobe kojima je potrebna međunarodna zaštita, da na zakonit i transparentan način budu preseljene u sigurne zemlje te da im međunarodna zaštita bude zajamčena sve dok je to potrebno.

Postupak preseljenja je oblik međunarodne solidarnosti i dijeljenja odgovornosti s trećim zemljama u koje je ili unutar kojih je raseljen velik broj osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita, te uz to i alat za upravljanje migracijskim kretanjima, čime se doprinosi smanjivanju broja nezakonitih prelazaka državnih granica i sprječavanju krijumčarenja kojima su izbjeglice izložene.

Republika Hrvatska na ovaj način zajedno s ostalim članicama Europske unije, radi na uspostavi zaštitnog mehanizma, čiji je primarni cilj očuvanje ljudskih života i izbjegavanje negativnih i kriznih situacija”, navodi se u priopćenju.

Foto: Erdem Shahin/Epa

Na slici: Sirijci koji se autobusom vraćaju iz Turske u Siriju