Zašto je monstrumu Epsteinu trebao hrvatski znanstvenik? Bio je fasciniran biogenetikom, tražio je lijek za dugovječnost

Zašto je monstrumu Epsteinu trebao hrvatski znanstvenik? Bio je fasciniran biogenetikom, tražio je lijek za dugovječnost

Jeffrey Epstein, američki milijarder 2008 osuđen je zbog pedofilije i organizacije maloljetničke prostitucije te kažnjen s minornom kaznom od 13 mjeseci zatvora. Štoviše, odobren mu je svakodnevni izlazak iz zatvora da bi nastavio raditi svoj posao.

Međutim, 2019. je, zbog sličnih optužbi, ponovno završio u pritvoru. Ovaj puta situacija nije izgledala tako povoljna za Epsteina, koji bi se teško i drugi puta mogao izvući s malom kaznom.

Mnogi su tada špekulirali kako bi, da bi postigao dogovor s policijom, mogao odati bogate i utjecajne klijente i osobe koji su se upuštali u spolni odnos s maloljetnicama. Međutim, umjesto da izda svoje  prijatelje, Epstein je počinio samoubojstvo, i to pod vrlo sumnjivim okolnostima.

Epstein, u početku radnog vijeka srednjoškolski profesor, uspio je skupiti enormno bogatstvo. Vlasnik je privatnog otoka u Tihom Oceanu, gdje je s privatnim avionom vozio goste na razvratne zabave koje je održavao.

Rekao mi je da upravlja novcem Rockefellera

Međutim, kako je došao do tog enormnog bogatstva nije sasvim jasno. Poznati investitor, koji nije htio biti imenovan, za New York Magazine je rekao da misli da Epstein vodi “nekakvu tvrtku za upravljanje novcem”.

“Od njega nećete dobiti pravi odgovor. Jednom mi je rekao da za njega radi 300 ljudi, i da upravlja s novcem Rockefellera. Ali nikad ne znate. To je kao da gledate Čarobnjaka iz Oza, možda toga ima manje nego što se čini.”

Poznati manager investicijskih fondova Douglas Kass je za New York magazine rekao se o Epsteinu raspitivao više puta ne bi li pronašao nekoga tko za njega radi. Niti jedna tvrtka koja se bavi posredništvom na Wall Streetu nije poslovala s Epsteinovom tvrtkom. Američki mediji ga povezuju s američkim obavještajnim službama i prodajom  oružja.

Mnogi smatraju da je svoje neizmjerno bogatstvo stekao maloljetničkom prostitucijom te ucjenama bogatih i utjecajnih koje bi snimao “na djelu”. Zbog toga su svi Epsteinovi prijatelji i poznanici pod povećalom. Posebno kada se radi o javnim ličnostima, ili još gore, o javnim dužnosnicima.

Između ostalih, Epstein se družio s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom te Princom Andrewom, vojvodom od Yorka i članom britanske kraljevske obitelji.

Imajući to na umu, nije teško razumjeti zašto mnogi špekuliraju o tome je li Epsteinova smrt zbilja posljedica samoubojstva.

Epsteinovo navodno samoubojstvo je drugi pokušaj u nekoliko dana. Uslijed neshvatljive odluke zatvorske administracije, Epstein je ubrzo nakon prvog pokušaja skinut s prismotre za zatvorenike sa samoubilačkim sklonostima. U trenutku kada je počinio drugi, ovaj put uspješni, navodni pokušaj samoubojstva, dva zaštitara su zaspali na dužnosti. Nije ih probudila vika koja se navodno čula iz ćelije. Pored toga, javio se i kvar na kamerama.

Epsteinove ozljede, naveo je mrtvozornik, konzistentne su s pokušajem samoubojstva vješanjem. Međutim, više su svojstvene nasilnoj smrti gušenjem.

Zbog svih tih razloga više je nego opravdano tražiti sve raspoložive informacije o slučaju. Mogućnost da je nemali broj visokih javnih dužnosnika ucijenjen svakako treba shvatiti kao pitanje nacionalne sigurnosti.

Veza s Hrvatskom?

Epsteinov slučaj ima i neočekivanu poveznicu s Hrvatskom.

Epstein je, dva dana prije nego što se navodno ubio u zatvorskoj ćeliji na Manhattanu, napisao oporuku. Svojih 600 milijuna imovine ostavio je mlađem bratu Marku a prijatelja Richarda Kahna i odvjetnika Darrena Indyja je naveo kao izvršitelje oporuke. Kao rezervnog izvršitelja svoje oporuke naveo je Borisa Nikolića, Hrvata rođenog u Zagrebu.

Nikolić je investitor i generalni direktor investicijske kompanije Biomatics Capital Partners. Nikolić bi, prema Epsteinovoj želji, preuzeo izvršavanje oporuke ako dvojica imenovanih izvršitelja ne bi mogla ili ne bi htjela obaviti povjereni im zadatak. Pritom bi svaki od izvršitelja dobio 250.000 dolara naknade.

Međutim, čim je vijest izašla, Nikolić se distancirao od slučaja. Preko svoje glasnogovornice je poručio da je “šokiran” činjenicom da se njegovo ime spominje u tom kontekstu.

“Nikada nisam bio konzultiran u tim stvarima i uopće nemam namjeru ispunjavati te dužnosti”, poručio je Nikolić preko svoje glasnogovornice Carin Canale-Theakston.

Razumljivo je zašto bi se, s obzirom na sve okolnosti, htio ograditi oko Epsteina.

Nikolić nije objasnio koji je njegov stvarni odnos s Epsteinom i zašto se milijarder sjetio baš njega kada je pisao oporuku. U svakom slučaju teško je povjerovati da je Epstein kao izvršitelja oporuke naznačio osobu koju ne poznaje dobro.

Tko je Boris Nikolić?

Boris Nikolić bio je docent na Harvardu, suradnik zaklade Billa i Melinde Gates,  autor više od 70 radova, patenata i patentnih aplikacija te suosnivač nekoliko biotehnoloških kompanija, prenosi Jutarnji list.

U sklopu svoje Zaklade Gates je 2008. godine osnovao “bgC3” (Bill Gates Catalyst 3). Radilo se o “think tanku”, organizaciji za osmišljavanje originalnih riješenja u biznisu ili tehnologiji. U travnju 2010. godine Boris Nikolić postao je glavni znanstveni savjetnik Bill Gates-ovog think tank-a.

Nikolić je uložio u Editas Medicine sa sjedištem u Cambridgeu, SAD. Kompanija Editas Medicine jedna je od vodećih na području primjene tehnologije CRISPR-Cas 9 za “uređivanje gena” (gene editing) u medicinske svrhe.

2016. godine Boris Nikolić s Julie Sunderland osnovao Biomatics Capital Partners, investicijsku kompaniju sa sjedištem u Seattleu i Bostonu fokusiranu na nove tehnologije na području znanosti o životu, medicine i zdravstvene zaštite. Julie Sunderland također je prije radila u Zakladi Billa i Melinde Gates, baš kao i nekolicina zaposlenika Biomatics Capital Partnersa.

Zašto je Epsteinu trebao znanstvenik Nikolić?

– Nikolić je bio dio široke mreže koja se preklapala s Epsteinovom – rekla je njegova glasnogovornica Carin Canale-Theakston. Epsteina su zanimali znanstveni pothvati na području biomedicine, zato se volio družiti s uglednim istraživačima.

Tako je Epsteina na Harvardu 2014. godine ugostio George Church, voditelj projekta Harvard Human Genome koji je Epstein financirao. Epstein je za jedan projekt, “Evolucionarne Dinamike” dao 6.5 milijuna dolara. Inače, George Church jedan je od osnivača kompanije Editas Medicine u koju je investirao Boris Nikolić.

Prema pisanju Business Insidera, Epstein je bio “transhumanist”, što znači da je bio opsjednut poboljšanjem ljudske vrste kroz genetske i bio-tehnološke metode. Htio je “prosijati svoje gene među ljudskom populacijom” i pronaći lijek za starenje. Tada poveznica s Nikolićem, vlasnikom tvrtke koja se bavi uređivanjem gena, postaje jasnija.

Jeffrey Epstein je svoju fascinaciju znanstvenim otkrićima, pogotovo na polju medicine i genetike mogao hraniti novcem.

Novcem je mogao kupiti društvo beskrupuloznih znanstvenika koji nisu znali za, ili su spremni zatvoriti oči, na njegovo zlostavljanje maloljetnih djevojaka i organizirani kriminal ucjenama kojim se njihov “mecena” financirao. Teško je zamisliti da je dio novca iz Epsteinove kriminalne mreže završio u znanstvenom istraživanju koje će jednog dana možda dovesti do usporavanja starosti. Međutim, postoji mogućnost da se upravo to dogodilo.

George Church se početkom kolovoza ispričao javnosti zbog svojeg “lošeg rasuđivanja i nedovoljne svijesti” prilikom asocijacije s Epsteinom.

Foto: Jason Szenes/EPA