Kako je završio snishodljivi Bandićev posjet pustinjskom milijarderu u Dubaiju: Hoće li i Plenković podržati projekt koji se skriva od građana?

Kako je završio snishodljivi Bandićev posjet pustinjskom milijarderu u Dubaiju: Hoće li i Plenković podržati projekt koji se skriva od građana?

Novinari Potrage dobili su uvid u ugovor između grada Zagreba i Eagle Hillsa, ključne tvrtke u problematici promjene GUP-a. Taj ugovor do sada nije vidio nitko osim gradske vlasti, čak ni zastupnici u Gradskoj skupštini, prenose RTL Vijesti.

“Hipodrom se seli, kao i igralište Lokomotive, ruši se Velesajam, ravna sa zemljom i radimo Grad u gradu, Zagreb City ili Manhattan, kao što smo rekli”, rekao je 20. ožujka, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Ambiciozni projekt, doznalo se, trebao bi graditi upravo Eagle Hills, koji je grad odabrao za investitora nakon javnog poziva u trajanju od samo 15 dana. Milan Bandić iz Dubaija se vratio očaran bogatstvom Muhameda Alabara, vlasnika tvrtke Eagle Hills.

“Imao sam čast otići 60 kilometara u pustinju k najbogatijem čovjeku Dubaija koji je ‘težak’ 6,5 milijardi dolara, ponovit ću: šest i pol milijardi dolara. Znate li vi koje su to pare?!”, nastavio je Bandić.

Tada je gradonačelnik Bandić brže bolje s bogatim Alabarom potpisao tzv. Memorandum o razumijevanju, koji i danas, pola godine kasnije, javnosti – nije pokazao.

Iako iz Grada uvjeravaju da je potpisani Memorandum neobvezujući, u spomenutih osam mjeseci bilo bi poželjno progurati novi GUP i pripremiti teren za osnivanje Ciljne tvrtke koja će upravljati projektom. To objašnjava činjenicu da Milan Bandić, otkad se u ožujku vratio iz Dubaija, forsira ubrzano donošenje novog GUP-a.

Što stoji u memorandumu

Novinari Potrage su dobili uvid u memorandum s Eagle Hillsom, koji do sada nisu vidjeli ni gradski zastupnici. Prenosimo njihove bilješke.

“Članak 5.2 Partner, (Grad Zagreb), je dužan o svom trošku osigurati sljedeće:

a) vlasnički list s upisnim pravom na ime Ciljnog društva

b) definirati prostorno-planske preduvjete

c) preduvjete za ishođenje potrebnih akata kojima se omogućava razvoj projekta. Eagle Hills sukladno posebnim propisima može prema potrebi inicirati promjenu Glavnog plana.

Za provedbu predložene transakcije moraju biti ispunjene obveze Partnera (Grada Zagreba)

a) navedene u stavku 5.2, u roku od osam mjeseci od potpisivanja ovog memoranduma s mogućnošću produženja roka na još šest mjeseci koji ugovorne strane uzajamno obnove ili produlje

b) navedene u stavku 5.2 regulirat će se posebnim ugovorom u kojem će se odrediti detaljni rokovi”, piše u Memorandumu.

Nema podršku za ambiciozni projekt

Zbog nagle promjene GUP-a i zbog izostale konzultacije s javnosti, protiv Bandićevog plana se pobunila oporba, razne građanske inicijative a ideju je u konačnici zaustavilo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Nakon što je Ministarstvo odbilo dati suglasnost na izmjene i dopune GUP-a kakav je Grad predložio, javna rasprava je morala biti ponovljena. U vrijeme ponovljene javne rasprave, koja je održana u prva dva tjedna kolovoza,  zaprimljeno je 9950 podnesaka s više od 20.000 primjedbi.

“Vezali su mi ruke pet godina za žičaru, a sad bi mi vezali ruke za GUP još pet godina! E, neće ići, u najkraćem mogućem roku, cijelo ljeto ćemo raditi, do devetog mjeseca ćemo ići s novim prijedlogom”, izjavio je 9. srpnja 2019. gradonačelnik Bandić.

Zašto se Bandiću žuri

“Ugovorne strane iskazuju svoju namjeru da putem predložene transakcije Eagle Hills postane imatelj i vlasnik većinskog udjela, a Partner (Grad Zagreb) manjinskog udjela u temeljnom kapitalu Ciljnog društva, ali konačni udio Eagle Hillsa i partnera će odrediti ovisno o visini uloga Eagle Hillsa i Partnera u društvu u konačnici zaključeno ugovorima koji moraju biti ovjereni kod javnog bilježnika”, piše u Memorandumu.

Ciljno društvo će upravljati površinom od milijun i sto tisuća četvornih metara, čija je ortofoto snimka priložena Memorandumu, kao i sve čestice koje obuhvaća površina koja će se upisati u imovinu društva.

“Namjera je ugovornih strana da Ciljno društvo ne dijeli nikakvu dobit ugovornim stranama sve dok Projekt ne bude dovršen i dok zajmovi trećih osoba ne budu u cijelosti otplaćeni”, navedeno je u Memorandumu.

Eventualni sporovi između ugovornih strana rješavat će se arbitražom prema pravilima Međunarodne trgovačke komore.

“U Memorandumu su ugovorni odnosi dosta detaljno uređeni, no ako se ne ispune u propisanom roku od osam plus dodatnih šest mjeseci, on pada u vodu”, kažu u Gradu. Zato je jasnije zašto se gradonačelniku toliko žuri s promjenama GUP-a.

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina