“Komunizam se u Hrvatskoj bez prave i potpune osude prokrijumčario u demokraciju skrivajući se pod krinkom antifašizma”

“Komunizam se u Hrvatskoj bez prave i potpune osude prokrijumčario u demokraciju skrivajući se pod krinkom antifašizma”

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović položila je vijenac za 294 osobe stradale na kraju Drugog svjetskog rata ili u poraću na području Gračana, a u govoru, ponovno u istoj rečenici, osudila sve totalitarne režime, upotrijebivši i za predsjednika Srbije sporni termin.

“Na ovom mjestu jasno osuđujem nenarodne totalitarne režime, komunistički i ustaški, njihove zločine nad civilima, logore, zatvore, pljačku imovine, represiju nad mišlju i riječju te jednopartijsku strahovladu. Zato na ovom mjestu jasno osuđujem velikosrpski totalitarizam i njegovu agresiju na Hrvatsku, totalitarni čin koji je ostavio najsvježije rane na hrvatskom tkivu”, rekla je Grabar-Kitarović.

Predsjednica je istodobno ustvrdila i kako, za razliku od NDH, komunistički režim nije potpuno osuđen.

“Dok su u demokratskom svijetu fašizam, nacizam i njima srodni režimi moralno i politički osuđeni, stratišta i grobišta njihovih žrtava obilježena, a mnogi krivci osuđeni, komunizam se u Hrvatskoj bez prave i potpune osude prokrijumčario u demokraciju skrivajući se pod krinkom antifašizma, krivo shvaćene pomirbe ili čak opravdanja osvete”, rekla je.

Foto: Daniel Kasap/Hina