Pokojnog Kristijana strpali su u zatvor s prekaljenim kriminalcima: Bio je u grčevitom strahu i sklon suicidalnim mislima

Pokojnog Kristijana strpali su u zatvor s prekaljenim kriminalcima: Bio je u grčevitom strahu i sklon suicidalnim mislima

Tijekom boravka u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama Kristian Vukasović (18) se noćima tresao na svom krevetu u ćeliji, u grčevitom strahu zbog okruženja u kojem se nalazio. Mladić, kojem je dijagnosticiran teži invaliditet, nije mogao podnijeti priče o ubojstvima i nasilju te činjenicu da mu se stalno produljivao boravak u toj ustanovi. Tri puta je zbog suicidalnih misli odveden u zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj u Zagrebu tijekom travnja, svibnja i lipnja, piše Slobodna Dalmacija.

Unatoč teškom psihičkom stanju svaki put je vraćen na Bilice, odakle je izašao na nosilima u komi početkom kolovoza kada je prevezen u KBC Split gdje je preminuo prošlu subotu. Pokojni Kristian Vukasović je zapalio pet maslina, nekoliko stabala bora te dva hektara samonikle trave i niskog raslinja ukupne površine dva hektara.

Prvi put je u bolnicu u Zagrebu odveden deset dana nakon zatvaranja na Bilicama jer je za doručkom kazao kako razmišlja da se ubije.
– Njemu vam je bilo psihički grozno teško u ćeliji u Splitu, bio je sa šest drugih zatvorenika od kojih je jedan “šef”, kako je i uobičajeno u zatvoru. On određuje što će se gledati na televiziji i gdje će tko sjediti i ležati. Kristian je bio od svega u stalnoj panici, a pogotovo jer se stalno pričalo o nasilnim kaznenim djelima. Bojao se tih priča i to mu je budilo nemir zbog kojeg nije mogao spavati.

Zato mu je dolazilo da sebi naudi što je i priznao pa su ga odveli u zatvorsku bolnicu. Ispričao je da su ga u Zagrebu vezivali za krevet kako ne bi sebi što napravio, ali mu je tamo bilo dobro jer je lakše nego u Splitu dolazio do psihijatra. Od razgovora s njim mu je uvijek bilo lakše, saznaje Slobodna Dalmacija od dobro upućene osobe koja zbog svoje sigurnosti ne želi izlaziti u javnost s identitetom.

Foto: Damir Senčar/Hina