Miro Kovač preispituje lojalnost Milorada Pupovca: Je li on Vučićev eksponent, teško je opravdati njegov ostanak u koaliciji

Miro Kovač preispituje lojalnost Milorada Pupovca: Je li on Vučićev eksponent,  teško je opravdati njegov ostanak u koaliciji

Miro Kovač, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova i aktualni saborski zastupnik, komentirao je izjave Milorada Pupovca, predsjednika SDSS-a, koji je izjavio da Hrvatska postaje čimbenike nestabilnosti u regiji. Gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je rekao kako očekuje da će Pupovac svoje izjave povući.

Je li Vlada trebala oštrije reagirati na riječi Milorada Pupovca?

Ne možete nikada biti dovoljno oštri, kada se dovode u pitanje temelji naše države. Mi smo demokratska država zasnovana na vrednotama poput slobode, jednakosti, poštivanja ljudskih prava, manjinskih prava. Kada netko to dovede u pitanje, ne možete biti dovoljno oštri. Ovo je bilo jako loše, destabilizirajuće i za Vladu i za Hrvatsku i to treba najoštrije osuditi, što sam ja i učinio svojim javljanjem prije 24 sata.

Kako vi gledate na te njegove riječi da je Hrvatska faktor nestabilnosti i usporedbu s NDH?

To je nedopustivo. Zamislite jednog njemačkog političara koji je dio vladajuće koalicije koji dovodi današnju Njemačku u vezu s Trećim Reichom. Mislim da bi se diglo pola Njemačke, to bi osudilo, on ne bi više mogao biti dio te koalicije. Očekujem da se gospodin Pupovac kao iskusan političar ogradi jasno i glasno od svoje izjave da ga današnja Hrvatska podsjeća na NDH. To je nedopustivo. Očekujem i da vrlo jasno kaže da je on predstavnik Srba u Hrvatskoj i da je ono što je rekao gospodin Vučić, predsjednik Srbije, da on razumije i time opravdava agresiju na Hrvatsku, tj. pobunu prije 30 godina, da se od toga ogradi. Na taj bi način dao doprinos stabilnosti prilika u Hrvatskoj, stabilnost hrvatske Vlade i promijenila bi se klima u Hrvatskoj jer ne bi se više vukla slika o tome da je on nečiji eksponent, eksponent gospodina Vučića. Bilo bi ljekovito i za hrvatsku politiku i za odnose u hrvatskom društvu, da se gospodin Pupovac vrlo jasno ogradi i od gospodina Vučića, ali da ponajprije kaže da tu svoju izjavu o Hrvatskoj, povezanoj s NDH, da se od toga ograđuje, da je povlači.

Treba li Pupovac i dalje ostati u koaliciji s obzirom na takva neslaganja?

Osobno očekujem da će gospodin Pupovac tu svoju izjavu povući, da će biti razuman, da će doći k sebi, da će biti trezven, racionalan. Bez povlačenja te izjave, usporedbe Hrvatske s NDH, bez povlačenja slike da je Hrvatska danas u susjedstvu faktor nestabilnosti, ne znam kako opravdati njegov status u ovoj koaliciji.

Ima li loše klime u društvu koja podgrijava međunacionalne sukobe i tko je za to kriv?

Ako se pokušava prikupljati političke bodove na incidentima, naravno da pridonosite lošoj klimi u hrvatskom društvu. Gledao sam kako to izgleda drugdje. Svaki zločin iz mržnje treba osuditi, procesuirati, svaki zločin iz mržnje je jedan zločin previše. Ali, ako smo iskreni prema sebi i malo pogledamo podatke, onda ćemo konstatirati da Hrvatska ne spada u vrh Europe na tom planu. Hrvatska je na dnu ljestvice kada je riječ o zločinima iz mržnje i volio bih da se takva slika o Hrvatskoj propagira. Znači, suzbijanje takvih zločina, apsolutno, prevencija, rad policije, pravosuđa, svakodnevna edukacija, ali ne prikupljati bodove na ovakvim incidentima. To je neodgovorno, to je loše za klimu u hrvatskom društvu. To treba promijeniti. Zato očekujem od gospodina Pupovca da bude konstruktivan, da tu svoju izjavu povuče, jer bi inače on zaista narušio klimu u Hrvatskoj.

Kakva je klima u HDZ-u i spremate li se za šefa stranke?

Sada je vrijeme kampanje za predsjedničke izbore. HDZ-u treba obnova i HDZ-u su potrebne pobjede na izborima. HDZ-u je potrebno jedinstvo, a ne traženje unutarstranačkih neprijatelja.

Foto: Mario Strmotić /Hina