Provokacija iz Beograda: Crvena zvezda ispred stadiona parkirala tenk s kojim je JNA napala Vukovar

Provokacija iz Beograda: Crvena zvezda ispred stadiona parkirala tenk s kojim je JNA napala Vukovar

Beogradski nogometni klub Crvena zvezda izazvao je zgražanje među Hrvatima nakon što je dopustio da se ispred njihova stadiona parkira tenk uoči playoffa Lige prvaka protiv švicarskog Young Boysa, prenosi N1.

Sovjetski tenk T-55 koji je povučen iz upotrebe, a naoružanje onesposobljeno, prema izvješćima je korišten u opsadi Vukovara u hrvatskom Domovinskom ratu za neovisnost od Jugoslavije od 1991. do 1995.

Nogometni klub je odobrio prijedlog njihovog najvećeg navijačkog kluba Delija da dovezu tenk ispred stadiona, objavili su srbijanski mediji.

Beogradski Blic je napisao da su iz Crvene zvezde, ali ne navodeći izvor, rekli da je tenk “kulturna baština”.

Reagirali su hrvatski mediji. “Provokacija! Tenk iz Vukovara parkiran u središtu Beograda”, objavio je na portalu Večernji.

Vukovar je teško oštećen 1991. kada ga je okupirala vojska Jugoslavije, federalne države koja se raspala u nizu ratova u 1990-ima.

Obrana grada postala je glavni simbol rata za neovisnost.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da ne vidi problem i istaknuo da u tenku nije bilo oružja ili eksplozivnih naprava.

“Ovo je nešto nalik tenku. Ima gusjenice i kupolu. Tužitelji su rekli da nema razloga za policijskom intervencijom”, rekao je Stefanović.

Crvena zvezda i Young Boys odigrali su 2:2 u prvoj utakmici u borbi za mjesto u skupini Lige prvaka.

 

Foto: Facebook