Tragična smrt u zatvoru nesretnog Kristiana Vukasovića: Zašto nitko ne proziva psihijatra koji ga je proglasio zdravim?

Tragična smrt u zatvoru nesretnog Kristiana Vukasovića: Zašto nitko ne proziva psihijatra koji ga je proglasio zdravim?

Kristian Vukasović, mladić preminuo u pritvoru zbog podmetanja požara, nije prebačen u psihijatrijsku ustanovu zbog odluke sudskog vještaka, piše Večernji list.

Požari koje je mladić podmetnuo neki mediji sada karakteriziraju kao “pet maslina, nekoliko stabala bora i dva hektara samonikle trave i niskog raslinja”, dok su pri uhićenju izvještavali o “dva hektara šume, maslina i niskog raslinja”.

Prema izvješću Vatrogasnog operativnog središta od 29./30. ožujka u gašenju “pet maslina i nekoliko stabala bora” sudjelovao je kanader, 49 vatrogasaca s 15 vatrogasnih vozila iz DVD-a Dugi Rat, Omiš, Podstrana, Gata, Žrnovnica i Kučiće te je lokaliziran sat i 35 minuta nakon dojave.

 

Mediji sada prenose kako je mladić molio za milost, ali unatoč tomu nije pušten iz zatvora. U travnju su vrištali naslovi “Uhićen piroman koji je harao okolicom Omiša – čak četiri puta palio borovu šumu”, “Uzbuđuju me vatrogasci i sirene…” te im tada nije bilo sporno što je istražni sudac pritvorio 19-godišnjeg “mlađeg punoljetnika”.

Ključna odluka psihijatra

Međutim, ključna odluka nije bila odgovornost institucija. Kristianovu sudbinu odredilo je vještačenje. Da je proglašen neuračunljivim, ne bi mogao kazneno odgovarati te ne bi završio u pritvoru. Tada bi ga se tretiralo po Zakonu o postupanju prema osobama s duševnim smetnjama.

Na njega se taj zakon nije mogao primijeniti jer vještak nije utvrdio da je požare podmetnuo u stanju neubrojivosti pa su ga morali procesuirati po kaznenim propisima.

Prema očitovanju općinske državne odvjetnice Biljane Puharić, dežurni zamjenik odmah nakon privođenja mladića pozvao je sudskog vještaka psihijatra koji je svoj nalaz i mišljenje dao nakon što je s njim razgovarao te “izvršio uvid u cjelokupnu dokumentaciju spisa uključujući nalaz i mišljenje Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom”.

Osumnjičeni je “jasno pratio tijek ispitivanja”, a “nalazom i mišljenjem Zavoda nisu utvrđene intelektualne poteškoće ili poslovna nesposobnost”. Stoga mladić nije mogao biti tretiran isključivo zdravstveno. A kaznenopravno, za istražni zatvor pokriće je bilo u vještakovoj ocjeni da postoji opasnost od ponavljanja kaznenog djela.

Foto: Facebook