Kolinda otkrila što ju je Vučić molio: Ne može se svaki incident kvalificirati kao etnički motivirano nasilje

Kolinda otkrila što ju je Vučić molio: Ne može se svaki incident kvalificirati kao etnički motivirano nasilje

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dala je ekskluzivni intervju za HRT. Komentirala je nedavne napade huligana na pripadnike srpske nacionalne manjine kod Knina i izjave Milorada Pupovca koje su nakon toga slijedile. Također je govorila o odnosima sa Srbijom i predsjedničkoj kandidaturi.

U posljednjih nekoliko tjedana imali smo brojne političke teme koje su privlačile pozornost javnosti i medija. mnogi političari su ih i komentirali , Vaš komentar nismo dobili – gdje ste nestali?

– Kao što ste vidjeli bila sam na puno događaja u posljednjih nekoliko dana. Naravno novinari rade svoj posao, a ja radim svoj posao. Ja sam predsjednica Republike Hrvatske, a ne dnevno politički komentator. Moj posao, moja uloga nije hraniti nečije ideološke ili političke, pa rekla bih čak i poslovne ambicije. A ponajmanje jest moja uloga produbljivati podjele u hrvatskom društvu, odgovorila je predsjednica.

 Ali niste ovih dana komentirali događaje odnosne incidente u okolici Knina, hoćete li ih sada? Rekli ste da ćete pričekati policijsko izvješće, jeste li ga dobili, što ste saznali o tome?

– Uloga je predsjednice države biti čimbenik stabilnosti, odnosno brinuti o tome da institucije države funkcioniraju. U ovom slučaju institucije su reagirale odmah, vrlo učinkovito i vrlo brzo. Kad institucije ne bi reagirale onda bi ih moja dužnost bila pozvati na to, pozvati na detaljnu istragu. Riječ je o incidentu koji se još uvijek istražuje. Policije je poduzela sve potrebne radnje, izašli su na teren, napravili istragu, privedene su osobe, podignute su prijave protiv tih osoba, međutim istraga još traje. Ono što ste me pitali jesam li u kontaktu s nadležnim službama, naravno da jesam. Izvješća primam, međutim istraga još nije gotova tako da ne želim komentirati pojedinosti tih incidenata. Moram reći da nasilje uvijek i svugdje osuđujem. Osuđivala sam ga i osuđujem. Ali želim isto tako vrlo jasno reći da se ne može svaki incident koji se dogodi između hrvatskih građana raznih nacionalnosti kvalificirati a priori kao etnički incident odnosno etnički motivirano nasilje. Neću dopustiti da se to radi u Hrvatskoj jer vrlo je neugodno i neodgovorno kad političari počnu komentirati i etiketirati te incidente zanemarujući ili stvarne činjenice koje su utvrđene službenom istragom ili uopće ne brinući o tim činjenicama. To je vrlo opasno jer to izaziva novu spiralu nasilja, netoleranciju i izgreda i takvu vrstu političke neodgovornosti neću dopustiti, rekla je hrvatska predsjednica.

 Milorad Pupovac kaže da je Hrvatska čimbenik nestabilnosti u regiji , što Vi kažete?

– Ta je izjava u najmanju ruku bezobrazna, a rekla bih i vrlo neodgovorna. gospodin Pupovac iznio je, nažalost, niz neistina na račun vlastite države. On mora shvatiti da je on zastupnik u Hrvatskom saboru, da predstavlja srpsku zajednicu u Hrvatskoj , hrvatske građane kojima je glavni grad Zagreb, a ne Beograd, rekla je predsjednica.

Kako komentirate ponašanje srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, ali i Milorada Pupovca.

– Mislite na Vučićeve izjave o našem razgovoru u četiri oka?, upitala je predsjednica.

Dosta dvojbi je bilo oko velikosrpske agresije , što se zapravo događalo na tom sastanku, jeste li to tražili od njega, niste, što vam je on rekao?

– Ne on kaže da je tražio od mene. Ono što moram istaknuti prije svega jest da je u diplomatskim odnosima i diplomatskoj korespondenciji vrlo, vrlo neprimjereno i nedopustivo prepričavati sadržaje razgovora u četiri oka. Time gubite vjerodostojnost. Međutim, kad je gospodin Vučić već to učinio onda ću i ja. Ne da je tražio od mene da ne spominjem velikosrpsku agresiju, već je to i molio. Kao što vidite molba mu nije uslišena. velikosrpska agresija jest zabilježena, nažalost, krvavim slovima u hrvatskoj povijesti. Ona je samo još jedan totalitarni režim i treba biti i tretiran kao takav. Ona je propala, ona je poražena. Međutim, isto tako svima onima koji i danas prijete Hrvatskoj želim vrlo jasno reći da nikada više niti jedan srbijanski tenk neće ući u Vukovar, neka se nitko time ne zavarava, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

 Kako komentirate sve te izjave koje dolaze sa srbijanske strane, kako komentirate rehabilitaciju četništva?

– Hrvatskoj svakako neće dijeliti lekcije država koja se nije suočila s vlastitom poviješću. Država koja ne samo da nije priznala velikosrpsku agresiju i zločine i genocid koji su počinjeni u njeno ime, država koja još i dan danas skriva podatke o nestalim hrvatskim braniteljima i civilima što je za mene presudno pitanje međudržavnih odnosa i svakako Hrvatskoj neće držati lekcije države
koja je rehabilitirala četništvo i srbijanski fašistički režim iz Drugog svjetskog rata. To po meni dokazuje da se to neke novo proeuropsko ruho doista u potpunosti izlizalo. Međutim, Hrvatska želi stabilne odnose sa Srbijom. Prije svega to je u interesu i srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji, moramo biti odgovorni. Neću dopustiti da nasjedamo na provokacije, neću dopustiti da nas se uvuče u verbalni rat, ali isto tako žestoko ćemo braniti hrvatske nacionalne interese, rekla je predsjednica.

Uskoro će početi predizborna kampanja. Podržao Vas je HDZ. Kada ćete službeno objaviti kandidaturu? U Kninu ste rekli sljedećih pet godina viđat ćemo se na ovom mjestu.

– Često me pitaju to pitanje. Moram reći da zahvaljujem HDZ-u i svim njegovim članicama i članovima na potpori, ali i svima ostalima koji vjeruju u moju politiku, koji me podržavaju. Hvala im svima, doista na toj potpori. Kandidatura će svakako biti objavljena na vrijeme, ali do izbora je ostalo još puno vremena. Vjerujem da niti hrvatski građani, hrvatski državljani koji su me izabrali i koji će na sljedećim izborima isto tako birati ne žele pet mjeseci bespotrebnih tenzija pa čak rekla bih i histerije. To ne služi Hrvatskoj nikako, to može služiti samo pojedincima. Razumijem želju nekih pretendenata da budu neprestano u medijima, međutim moja je dužnost i dalje biti predsjednicom RH i obnašati svoju dužnost odgovorno i onako kako to od mene traže hrvatski državljani.

 Dosta već imamo potencijalnih kandidata za predsjednika, Vaših protukandidata, koga smatrate najopasnijim protukandidatom?

– Kandidaturu, kao što znate, još nisam službeno objavila, rekla je.

 Ali idete.

– Idem. Međutim, treba to sve posložiti kako bi to bilo ozbiljno. Htjela sam prekinut te neke spekulacije u javnosti. Ali i u konačnici tim ljudima koji me podržavaju uključujući i HDZ-u poslati poruku da ćemo se viđati kao predsjednica Republike sljedećih pet godina. Nikoga niti podcjenjujem niti precjenjujem  Pravo je svakog državljanina RH istaknuti svoju kandidaturu , naravno tko zadovoljava sve uvjete po Ustavu za predsjednika ili predsjednicu Republike Hrvatske. Ono što hrvatski državljani moraju razmisliti jest što žele u sljedećih pet godina. Žele li rad za bolju Hrvatsku, nekoga s iskustvom koji će na tome raditi ili žele eksperimente. Međutim, nemojmo podcjenjivati ljude, nemojmo podcjenjivati građane. Naša je dužnost predstaviti naše programe , ali isto tako odgovoriti na sva pitanja. Ali u ovom trenutku, ponavljam, ostalo je još pet mjeseci. To je dragocjeno vrijeme koje ne smijemo gubiti, imam puno državničkih obveza, nastavit ću raditi na njima, a kampanji ću se posvetiti u vrijeme kada to bude potrebno, kada je vrijeme kampanje, jer država kao Hrvatska ne može si dopustiti tako duge kampanje, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednice hvala Vam na ovom razgovoru. Na kraju još čestitka, danas je došla vijest da ste dobili nagradu za životno djelo prestižne zaklade Fulbright. Čestitam.

– Hvala Vam lijepa. Voljela bih da je to možda malo kasnije objavljeno kada je već nagrada primljena. Iznimno sam počašćena. Radim na promicanju Fulbrightova programa i svega onoga što on podrazumijeva. Ono što je dobro oko tog programa jest jednom kad ste sudjelovali u njemu imate obvezu vratiti se u svoju matičnu državu. Dakle, svi koji odlaze u SAD ili negdje drugdje temeljem Fulbrightove stipendije moraju se vratiti u Hrvatsku i prenijeti to svoje stečeno znanje. Mislim da je to jedan od elemenata na koji u budućnosti moramo gledati kao na iskorak koji će nas izvući iz tog nekakvog kruga u kojem se neprestano vrtimo u nedostatku novih ideja. Zato želim stvoriti uvjete da se svi naši mladi i svi ostali vrate u Hrvatsku, rekla je predsjednica u ekskluzivnom intervjuu za HRT.

Foto: Malton Dibra/EPA