Penava zabranio nastup pjevača Momčila Stanića Mome: Veličao je korpuse tzv. republike srpske krajine i vrijeđao Tuđmana

Penava zabranio nastup pjevača Momčila Stanića Mome: Veličao je korpuse tzv. republike srpske krajine i vrijeđao Tuđmana

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava je u petak rekao kako “nailazi na nerazumijevanje za političku borbu protiv institucija ove zemlje koje su zabile glavu u pijesak, pozivajući se na neovisnost u radu zapravo ne rade ništa”, te je najavio novu platformu s kojom će nastupati te takvim ustanovama “spustiti rampu”.

Na sjednici Gradskog vijeća Vukovara gradonačelnik Penava zahvalio je vukovarskoj Policijskoj postaji čijom je reakcijom onemogućen najavljeni nastup pjevača Momčila Stanića Mome koji se trebalo održati večeras u Vukovaru, na zabavi koju organizira Zavičajni klub Kordunaša i Banijaca.

U stanci sjednice Penava je novinarima rekao, da je pjevač u vrijeme rata veličao korpuse tzv. republike srpske krajine, glorificirao ideju etnički čiste Krajine i vrijeđao predsjednika Tuđmana. Naglasio je da “izražava potporu svim građanima bez obzira na porijeklo, korijene i vjeru, pa tako i pripadnicima srpske nacionalne manjine” kao i “respekt prema kulturi i tradiciji napose spomenute udruge te im zaželio dobru zabavu, uz jasno ograđivanje od svega što potiče, mržnju, nacionalnu isključivost i ne poštuje državu i većinski hrvatski narod”.

“Nailazim na nerazumijevanje za političku borbu protiv svih institucija ove zemlje koje su zabile glavu u pijesak i pozivajući se na neovisnost u radu, zapravo ne rade ništa, izjavio je među ostalim Penava te najavio novu platformu s kojom će ubuduće nastupati te takvim ustanovama “spustiti rampu” i boriti se za izmjenu zakona i takvih institucija.

“Država mora urediti do koje se mjere nešto smatra demokracijom i pravom, a kada postaje maliciozno i maligno”, naglasio je vukovarski gradonačelnik i ocijenio da zbog slabosti državnih institucija bivamo taoci tema iz prošlosti kojima se iz godine godinu vraćamo.

Na novinarski upit o muralu s hrvatskim grbom u središtu grada s prvim bijelim poljem, Penava je rekao da je upravo to jedna od takvih tema kojoj se uporno vraćamo te dodao da ne želi da se bilo tko u državi osjeća loše, ali ne želi niti da se hrvatskom narodu ograničava pravo na povijesnu simboliku davno prije II svjetskog rata.

“Mislim da sam jasno rekao, simboli nacizma, fašizma, četništva, komunizma NE jer izražavaju loše emocije i konotacije kod velikog broja ljudi, ali jednako NE i onome što osporava hrvatsku baštinu i povijest, sve što dajemo i drugima za pravo u Republici Hrvatskoj”, rekao je Penava.

Foto: Hina