Fortenova želi plaćati dug u “skladu prema mogućnostima”: A kakve su njezine mogućnosti

Fortenova želi plaćati dug u “skladu prema mogućnostima”: A kakve su njezine mogućnosti

Fortenova je na upit N1 televizije pojasnila kako gledaju na zahtjeve dobavljača da se isplata graničnog duga odvija po uvjetima dogovorenima u nagodbi, pri čemu odbacuju ponuđenih 5 milijuna eura za ovu godinu.

“Fortenova grupa poštuje nagodbu vjerovnika Agrokora i ispunjava sve obveze prema nagodbi. Tako smo, u skladu s postupkom koji propisuje nagodba, utvrdili i s platnim agentom dobavljača usuglasili da dug na ime Uvjetnog prava plaćanja dobavljačima vezan uz operativnu dobit Konzuma u 2018. godini iznosi 17,55 milijuna eura. Ispunili smo i drugu važnu obvezu koju imamo prema nagodbi, a to je osiguravanje refinanciranja SPFA kredita. Poštujemo i odredbe nagodbe prema kojima moramo osigurati dostatnu likvidnost za stabilno poslovanje Fortenova grupe u Hrvatskoj i odgovorno upravljati novčanim tijekom kompanije”, odgovorili su iz Fortenove na upit N1 televizije o tome koji iznos i dinamiku isplate graničnog duga predlažu i kako komentiraju poruke iz Vlade da stoje uz dobavljače.

“Prema izričitim odredbama nagodbe, obveze vezane uz Uvjetno pravo plaćanja su ili plaćanje duga, ukoliko nizozemska kompanija Fortenova Group TopCo B.V. raspolaže potrebnim sredstvima, ili plaćanje kamata na taj dug u iznosu od četiri posto u prvoj godini i šest posto u periodu nakon toga, do trenutka plaćanja. Mi smo, u skladu s trenutnim okolnostima, dobavljačima ponudili plaćanje iznosa od pet milijuna eura do kraja rujna ove godine, preuzimajući i obvezu da daljnja plaćanja idu sa svakim sljedećim raspoloživim viškom likvidnosti, unutar okvira predviđenih financijskim aranžmanima Fortenova grupe. Na preostali iznos duga, baš kako je to i predviđeno nagodbom, moramo plaćati kamatu dok ne otplatimo cijeli dug. Ovdje dakle imamo s jedne strane zahtjev Udruge dobavljača da se cijeli utvrđeni iznos duga plati odmah, a s druge strane imamo naš prijedlog da se s plaćanjem Uvjetnog prava krene u skladu s mogućnostima, što je izričito predviđeno nagodbom i upravo zato su nagodbom unaprijed utvrđene i kamate do trenutka isplate cijelog duga”, poručuju.

Podsjetimo, predstavnici Udruge dobavljača Agrokora, sadašnje Fortenove, u petak su u Banskim dvorima bili na sastanku u Vladi. Tema sastanka bila je nepoštivanje nagodbe.

“Na sastanku su predstavljene analitike mogućih sljedećih koraka. Stojimo iza svega što je dogovoreno unutar nagodbe i inzistirat ćemo da se nagodba u potpunosti ispoštuje. Pozvat ćemo menadžment Fortenove u cilju da sve što je dogovoreno u nagodbi i sprovede”, rekao je nakon sastanka ministar gospodarstva Darko Horvat.

“Naša poruka danas premijeru, ministru gospodarstva i suradnicima bila je da Udruga dobavljača, odnosno svi dobavljači, žele da se provede nagodba, a u onom najspornijem dijelu isplate graničnog duga – jednostavno, želimo isplatu graničnog duga po uvjetima koje smo dogovorili u nagodbi”, kazao je predsjednik Udruge dobavljača Mario Pucar.

“Vlada je upoznata danas s time i mislim da će s njihove strane biti slijed aktivnosti podrška na tom putu, odnosno da se nagodba provede onako kako je definirana”, kazao je Pucar.

Ranije ovoga tjedna mediji su izvještavali da su dobavljači na sastanku s glavnim izvršnim direktorom grupe Fabrisom Peruškom dobili novi prijedlog isplate graničnog duga u kojem stoji da će ove godine dobiti oko pet milijuna eura zaostalog duga. S bzirom da je nagodbom vjerovnika Agrokora dogovoreno da će dug od 70 milijuna eura biti isplaćen tijekom četiri godine, dobavljači novi prijedlog vide kao izigravanje nagodbe.

Foto: Admir Buljubašić/Hina