Đakić i Tolušić u političkoj ofenzivi: Hoće li ih Plenković potpuno marginalizirati?

Đakić i Tolušić u političkoj ofenzivi: Hoće li ih Plenković potpuno marginalizirati?
Josip Đakić traži ispriku od Pupovca  u isto vrijeme kada   bivši ministar Tomislav Tolušić svojim  amandmanima na poreznu reformu traži ukidanje plaćanja poreza na promet nekretnina pri zamjeni poljoprivrednog zemljišta, no Đakić tvrdi kako ovo nema veze s nekom osvetom virovitičkog ogranka, piše Večernji list.

– Taj Tolušićev amandman i ja ću podržati jer je dobar, samo konstruktivno radimo. Mi smo savjesni ljudi i nećemo dva puta rušiti svoju vladu – poručuje Đakić.

Izvori iz slavonskog HDZ-a smatraju pak da je Đakićev ultimatum posljedica smjene Tolušića iz Vlade čime virovitički HDZ-ovci, a posebice Đakić kao šef tamošnje županijske organizacije, gube poluge moći. U Virovitici su svjesni da im je zadan udarac i bilo je očekivano da će barem pokazati nezadovoljstvo. U HDZ-u se čak mogu čuti ocjene da na budućim parlamentarnim izborima, premda je prerano još donositi zaključke, na listama neće biti nijedan bivši ministar koji je smijenjen zbog afera. Iz toga proizlazi da na listi ne bi bio ni Tolušić koji je do neki dan slovio za izuzetno perspektivan HDZ-ov kadar. Osim toga, provlače se i teze da je Tolušić  s virovitičkim županom Adrovićem navodno prije nekog vremena htio eliminirati Đakića te preuzeti virovitički HDZ te da je Đakićevo “padanje u nesvijest” kad je Tolušić smijenjen bilo samo predstava za javnost.

U HDZ-u u Slavoniji, u svakom slučaju, miješaju se karte i neki dosad moćni HDZ-ovci polako silaze s pozornice. Može se reći i da dolazi do svojevrsne smjene generacija. U Vladi pak Đakićev zahtjev i najavu Tolušićevih amandmana ne smatraju ofenzivom i odmazdom Virovitičana. Za Tolušićeve amandmane kažu da Ministarstvo poljoprivrede već vodi razgovore s Ministarstvom financija uoči četvrtog kruga poreznog rasterećenja.

Foto: Edvard Šušak/Hina