Donosimo kaznenu prijavu protiv Lovre Kuščevića: Kako je šogoru protuzakonito sredio stan, a svoj “kokošinjac”pretvorio u kuću

Donosimo kaznenu prijavu protiv Lovre Kuščevića: Kako je šogoru protuzakonito sredio stan, a svoj “kokošinjac”pretvorio u kuću

Državno odvjetništvo (DORH) uputilo je jučer Hrvatskom saboru zahtjev za skidanje imuniteta zastupniku HDZ-a Lovri Kuščeviću, donedavnom ministru uprave zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Mandatno-imunitetno povjerenstvo sastat će se u ponedjeljak, potvrdio je predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva Žarko Tušek za N1.

“Sjednica Mandatno imunitetnog povjerenstva bit će održana u ponedjeljak u 11.30. Okupit ćemo zastupnike, članove povjerenstva i donijet ćemo odluku. To je samo formalnost, kad DORH traži, imunitet se skida, i vjerujem da će tako članovi i glasati”, rekao je Tušek za N1. Ovaj zahtjev ne odnosi se na uhićenje.

“Ako DORH procijeni da je u daljnjem postupku potrebno pritvoriti dužnosnika, onda treba donijeti novi prijedlog odluke i ponovno skinuti imunitet upravo u tu svrhu”, pojasnio je Tušek.

Istragom protiv Kuščevića obuhvaćeni su  i njegov šogor Ivica Žuvić, sadašnji načelnik Nerežišća Svemir Obilinović i bivši predsjednik Općinskog vijeća Jakša Goić.

Teleskop je  u posjedu  kaznene  prijave koju je Državno odvjetništvo dostavilo saborskim zastupnicima.

U njoj se ističe da je Kuščevićev šogor Ivica Žuvić u natječaju za POS-ove stanove neistinito  naveo da ne posjeduje nekretnine. Kuščević je  kao predsjednik povjerenstva  koje je odlučivalo o POS-ovim stanovima  prešutio  da  Žuvić posjeduje stan u Splitu.  Povjerenstvo je zatim  utvrdilo listu  prvenstva na kojoj se našao i Žuvić iako za to nije imao uvjete. Time je drugooptuženom Žuviću omogućeno  stjecanje materijalne  koristi u nepoznatom iznosu, ali koja  nije manja od 60.000 kuna koliko iznosi razlika u kamatama. Državno odvjetništvo u  kaznenoj prijavi tvrdi da Lovro Kuščević kao službena osoba nije poduzeo dužnu radnju čime je drugooptuženom  Ivici Žuviću osigurao znatnu materijalnu korist.

U optužnici se detaljno opisuje kako je  Kuščević  organizirao skupinu koja mu je omogućila da  prenamjeni “kokošinjac” u stambeni  objekt. Kako obrazlažu istražitelji, Kuščević je rekao da prostorni plan treba ispraviti jer je pogreškom ispušten amandman HDZ-a i HSS-a kojim svi poljoprivredni objekti udaljeni 200 metara od kuća mogu postati stambeni. A upravo je to omogućilo prenamjenu štale u kuću u kojoj Kuščevići žive dok vilu preko ljeta iznajmljuju turistima. Istražitelji su utvrdili da su HDZ-ovci na poticaj Kuščevića napravili amandman s ranijim datumom te godine kako bi opravdali izmjenu. Utvrđeno je da je dokument antidatiran, a da je pod brojem koji je na njemu naveden jedan potpuno drugi amandman, pišu 24sata.

Foto: Admir Buljubašić/Hina