Dačić nije čuo da je neki Dinamovac pretučen u Beogradu: Pohvalio Milanovićev prijedlog za poboljšanje odnosa između dvije zemlje

Dačić nije čuo da je neki Dinamovac pretučen u Beogradu: Pohvalio Milanovićev prijedlog za poboljšanje odnosa između dvije zemlje

“Nisam čuo da je u Srbiji netko pretučen jer je gledao Dinamo (…) u Hrvatskoj bi takve incidente jednostavno trebali osuditi”, rekao je srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić za TV Pink, gdje je govorio o odnosima između Srbije i Hrvatske, prenosi tportal.

“Oni negiraju svoje zločine iz prošlosti, a inzistiraju na zločinima Srba iz 90-tih. Mi trebamo imati zajedničku poziciju, da osuđujemo sve zločine”, rekao je Dačić, zapitavši se je li normalno da u 2019. još uvijek o tome pričamo i “želimo li i danas živjeti u plemenskim sukobima”.

Podsjetio je na inicijativu bivšeg premijera Zorana Milanovića koji je na toj dužnosti posjetivši Beograd predložio da se odnosi normaliziraju tako što bi se o problemima razgovaralo po košarama, gdje bi u jednoj bila pitanja iz prošlosti, u drugoj sadašnji, a u trećoj prilike da se surađuje u budućnosti.

To je, kako je ocijenio Dačić, “u biti jedini dobar pristup da bi imali bolje odnose”.

On je također podsjetio da će Hrvatska 1. siječnja preuzeti predsjedanje EU-om i da bi Zagreb trebao imati “šire poglede”.

Dačić nije propustio spomenuti i Nezavisnu Državu Hrvatsku (NDH), kazavši da Hrvatska dio kontinuiteta ima i s NDH koja nije stvorena “dekretom iz Berlina”, a sezala je do Zemuna, Novog Sada i Šapca.

Smatra da su NDH i Nedićev režim u Srbiji tijekom Drugog svjetskog rata neusporedivi, jer, kako je rekao, “Nedić nema zločina prema Hrvatima, nego prema Srbima”.

Također je ustvrdio da Srbija nikada nije rehabilitirala bilo kakve marionetske režime, ni ljude koji su bili u službi okupatora u Drugom svjetskom ratu, dodavši da je on izbacio sliku Milana Nedića iz zgrade Vlade Srbije.

Foto: Mario Strmotić/Hina