Ako se Tolušić bude previše bunio, Plenković mu može poslati “USKOK za vrat” i priupitati: Što je s tvojim roštiljem?

Ako se Tolušić bude previše bunio, Plenković mu može poslati “USKOK za vrat” i priupitati: Što je s tvojim roštiljem?

U emisiji televizije Z1 “Zoom Zagreb” gostovali su glavni urednik portala Teleskop Dražen Ćurić  i kolumnist i novinar portala Direktno Marijan Opačak.

Emisija je počela najaktualnijom temom, onom o skidanju saborskog imuniteta bivšem ministru uprave Lovri Kuščeviću.

“Kada bih prognozirao, rekao bih da 50 posto ima šanse ovo što mnogi analitičari prognoziraju, da će to biti farsa gdje će  DORH nešto istraživati i na kraju  zaključiti da nema ništa od toga. Ipak bih ostavio 50 posto mogućnosti da  hrvatsko pravosuđe, kako utjecaj HDZ-a bude slabio, ipak odradi svoj posao”, komentirao je Ćurić te dodao da ima elemenata za kazneni progon.

Opačak se složio s Ćurićem kako postoji šansa 50-50 za Kuščevićev progon, ali ističe kako bi barem jedan općinski vijećnik upleten u sporne poslove s Kuščevićem trebao izići i reći kako je Kuščević imao utjecaj na njega.

Nadalje, dotaknuli su se fotografije pronađene u Kuščevićevoj vili na Braču na kojoj se, vrlo vjerojatno, nalazi Ante Pavelić, iako je Kuščević to demantirao i uvjeravao kako je na njoj upravo njegov djed.

“Kada je riječ  o prenamjeni zemljišta, Kuščević nije radio ništa više ni manje nego što su radili ostali.  Slične su se stvari radile u Isti, Hrvatskom primorju i cijeloj Dalmaciji”, rekao je Ćurić dodajući  da  su se svi  obrušili na Kuščevića jer je prenamjene radio na Baraču gdje nisu  sudjelovali najmoćniji igrači.  Bandić je u Zagrebu radio puno gore stvari, ali ga ne napadaju u medijima jer su i neki bitni igrači  umiješani.

Neracionalni Milan Kujundžić

Neizostavna tema bila je i rekonstrukcija Vlade.

“Po svim istraživanjima javnog mnijenja, Milan Kujundžić je najnepopularniji ministar, ali to nije samo percepcija nego je hrvatsko zdravstvo prepuno problema i umjesto da kada dođete na jednu takvu poziciju ponudite neko radikalno rješenje, Kujundžić se ponaša kao da smo mi u Švicarskoj ili Švedskoj gdje je sve idealno i tu i tamo napravi nekakve sitne poteze”, rekao je Ćurić i dodao da ga je fascinirala činjenica da u Zagrebu trenutno radi 18 bolnica, a kako se mnogi liječnici slažu da su dovoljne samo tri.

“Naš najveći problem je što su naši ministri zdravstva uvijek liječnici”, nadovezao se Opačak.

Istaknuli su problem zdravstva kako štedimo na onome na čemu ne smijemo, a dajemo novac na nepotrebne investicije.

Kada je riječ o povećanju plaća u zdravstvu, Ćurić ističe kako se država treba logično ponašati te stručnjacima koji su u  konkurentni u svijetu povećati plaće, ali ne svima. Dao je primjer radnicima u administraciji koji “ne mogu otići ni u Sloveniju, a kamoli negdje dalje”.

Gosti emisije Zoom Zagreb dotaknuli su se i bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i njegove “situacije” s roštiljem, ističući kako je njegov slučaj poput onog Kuščevićevog.

“On se može ljutiti, ali  bude li se previše ljutio, Plenković mu može reći: ‘A što je s tvojim roštiljem?'”, komentirao je Ćurić i dodao kako je Tolušić klasičan primjer  “političkog invalida” kojima se USKOK može bez problema “zakačiti za vrat”.

Istaknuli su kako se vremena mijenjaju, dajući primjer Ive Sanadera koji je u zatvoru.

Pupovac kao eksponent Aleksandra Vučića

Kada je riječ o spornoj usporedbi Hrvatske s NDH Milorada Pupovca, Ćurić ističe kako je javnost od njega napravila političku zvijezdu, iako on nema stvarnu podršku naroda jer je biran po posebnom zakonu..

“Moj dojam je da je on više eksponent Aleksandra Vučića nego stvarni zastupnik srpske manjine”, rekao je Ćurić dodajući da za njega i njegove istupe nema nikakvog razumijevanja.

Ćurić je istaknuo i da je problem kod Pupovca  što javnost ne zna kad govori kao ljevičar, kada kao predstavnik hrvatskih Srba, a  kad kao eksponent Vučića.

 

Foto:Z1