Učitelji prosvjedom podržali sindikate: Plaće nam nisu dovoljne za život, spremni smo i na štrajk

Učitelji prosvjedom podržali sindikate: Plaće nam nisu dovoljne za život, spremni smo i na štrajk

Učitelji i nastavnici u četvrtak prosvjeduju u Zagrebu, zahtijevajući da Vlada poveća koeficijente za plaće u prosvjeti za 6 posto. Sindikalni čelnici očekuju i sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem. Iz Vlade su potvrdili da će ih premijer primiti na sastanak, prenosi N1.

Pod vodstvom Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSSH) i Sindikata hrvatskih učitelja (SHU), učitelji i nastavnici prosvjeduju kako bi podržali čelnike sindikata u zahtjevu za 6-postotnim povećanjem koeficijenata za plaće.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je rekao da će u Banskim dvorima primiti predstavnike sindikata obrazovanja koji danas organiziraju prosvjed te s njima razgovarati o njihovim zahtjevima i procjeni situacije s plaćama u sektoru obrazovanja.

“Danas očekujemo predstavnike sindikata obrazovanja. Primit ću ih danas u 12, 30 sati pa ćemo s njima razgovarati o njihovim zahtjevima i procjeni situacije s plaćama u sektoru obrazovanje”, kazao je Plenković na sjednici Vlade.

Prosvjednici su u Zagreb došli iz raznih dijelova Hrvatske.

Kolona prosvjednika krenula je u 11 sati s Trga Republike Hrvatske prema Trgu Svetoga Marka. Završetak prosvjeda predviđen je nakon sastanka s predsjednikom Vlade RH.

“Imam 35 godina staža i plaću 6.800 kuna. To nije dovoljno, ako imate studenticu u kući, za hranu, režije… Spremni smo i na štrajk”, kazala nam je jedna učiteljica. “Prošla sam već jedan štrajk na početku školske godine, neki su roditelji bili ogorčeni, neki su nas podržavali”, kazala je.

Profesorica iz Karlovca nam je rekla: “Tražimo veće plaće i bolje radne uvjete. Imam blizu 30 godina staža, plaću 6.700, 6.800. Povećanje od 6 posto značilo bi nam”, rekla je.

Foto: N1