I Kosor prijeti napuštanjem koalicije: Ako Pupovac ostane pri izjavi, mi više ne možemo biti partneri

I Kosor prijeti napuštanjem koalicije: Ako Pupovac ostane pri izjavi, mi više ne možemo biti partneri

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor priključio se onima koji zahtijevaju da Milorad Pupovac povuče izjavu u kojoj je usporedio Republiku Hrvatsku s NDH, prenosi N1.

Ova njegova izjava dolazi nakon što je HVIDR-a, čiji je čelnik HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić, tražila izbacivanje Pupovca iz vladajuće koalicije. Dodao je i da neće sudjelovati u koaliciji ako stranka Milana Bandića uđe u izvršnu vlast.

“Što se tiče onoga što je napravio Predsjednik SDSS-a, a to da je usporedio hrvatsku državu, pa onda i hrvatsku Vladu, s NDH, mislim da je to apsolutno bilo pogrešno s njegove strane. Još veći gaf je u tome što on to nije izjavio u Hrvatskoj, nego je to izjavio u Sarajevu, znači u drugoj državi. Nikada u drugoj državi ne pričate protiv svoje države. A posebno ako iznosite neistine,” istaknuo je Kosor..

Rekao je da se s tom izjavom zasigurno ne slažu dvije trećine Srba u Hrvatskoj te je također rekao kako Pupovčevu izjavu treba osuditi.

“Tu njegovu izjavu treba osuditi. Na prvom koalicijskom sastanku on mora pojasniti prvo nama kao partnerima, a onda i hrvatskoj javnosti je li on to stvarno mislio. Ako on to stvarno misli – ja to još ne znam, jer to nisam čuo iz prve ruke od njega – onda mi ne možemo više biti partneri.”

“Ta je izjava na štetu hrvatske države, svih građana Hrvatske i najviše Srba u Hrvatskoj. S takvom izjavom mi više ne možemo biti koalicijski partneri.”

“To je mišljenje HSLS-a. Ako on misli da je ova država i ova Vlada, da liče na Nezavisnu Državu Hrvatsku, mi više ne možemo biti partneri.”

Neće ni Bandića

“Mi nećemo surađivati sa SDSS-om ako ostanu pri svojoj tvrdnji o NDH. Ako pak ode SDSS, mi ostajemo i vladajuća većina će imati 79 zastupnika. Ako Milan Bandić zbog toga na bilo koji način uđe u izvršnu vlast, mi ćemo također otići. HSLS se ne boji izbora” rekao je Kosor tijekom gostovanja na N1 Televiziji.

Foto: Edvard Šušak/Hina