Ugledna akademkinja Vida Demarin razotkriva Bandića: Kako ju je nagovarao na kazneno djelo

Ugledna akademkinja Vida Demarin razotkriva Bandića: Kako ju je nagovarao na kazneno djelo

U nastavku suđenja Milanu Bandiću i drugima na zagrebačkom Županijskom sudu svjedočila je danas, i Vida Demarin, poznata akademkinja i neurologinja koja je u vrijeme istrage protiv zagrebačkog gradonačelnika bila na čelu Upravnog vijeća Zaklade za pomoć oboljelima od cerebrovaskularnih bolesti.

Dok je Bandić bio na slobodi uz jamčevinu od 15 milijuna kuna USKOK je proširio istragu u slučaju Agram protiv Bandića zbog poticanja na lažno svjedočenje jer su mu na teret stavili i da je u dva navrata tražio od Vide Demarin da promijeni iskaz dan USKOK-u i potpiše dva antidatirana dokumenta kojima bi tvrdila da su umjetnine nađene u pretragama njegova doma i vikendice zapravo vlasništvo Zaklade.

“Jedan dan je došao, Milan Bandić i advokatica s popisom slika da potpišem da su u vlasnistvu Zaklade, ja nisam znala o kakvim je slikama riječ i nisam htjela potpisati. Morala sam davati iskaz Uskoku. Ne znam o kakvim je slikama riječ, mogu samo pretpostaviti da ih je prikupio za aukciju. Jednom prilikom je Bandić došao sam, a jedanput je bila odvjetnica…”, rekla je Demarin.

Tko je od vas tražio da potpišete da su slike u vlasništvu zaklade?

“Gradonačelnik. Ja ne znam jesu li te slike u vlasnistvu Zaklade”.

Jeste vi to potpisali?

“Nisam, ja sam rekla ne znam te slike. On je potpisao”, svjedoči Demarin.

Rekla je i da nema saznanja da je Zaklada imala neke slike. Jednu potvrdu Demarin nije potpisala, a jednu jest.

Zašto šte to potpisali? Tko je donio potvrdu?

“Motiv je bio da pomognem gradonačelniku da sam znala za tu aukciju. Pomoći u smislu, da je to je skupljao slike da će biti u plemenite svrhe, da to nije nešto što je sam sebi skupljao”.

Govorila je i o dokumentu koji je odbila potpisati.

“Ja sam rekla već sam dva puta bila u USKOK-u i dosta mi je slika, ako su već u vlasništvu zaklade da onda on potpiše i on je to potpisao. Došao je u moju sobu u klinici Aviva, onda sam se se razljutila. Prvi put sam mu pomogla kad je bilo malo slika, ali kad mi je došao s popisom slika od 300 slika…”, rekla je Demarin.

Podsjetimo, USKOK je nakon proširenja istrage tražio od suda da ga vrati u istražni zatvor i oduzme jamčevinu, što se tada i dogodilo, tako da ga je Vida Demarin stajala slobode i jamčevine, ali na kratko jer je kasnije Ustavni sud donio odluku kojom su vratili Bandić na slobodu.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina