Demografski slom: 137 škola diljem Hrvatske bez i jednog prvašića, zatvoreno čak 12 škola

Demografski slom: 137 škola diljem Hrvatske bez i jednog prvašića, zatvoreno čak 12 škola

O nepovoljnoj demografskoj slici Hrvatske govore i podatci o upisima prvašića u prve razrede osnovnih škola. Prema privremenim podatcima iz ureda državne uprave iz lipnja ove godine, čak 137 osnovnih škola u Hrvatskoj u novoj školskoj godini nije upisalo ni jednoga jedinog prvašića, prenosi Glas Slavonije.

Među njima su 12 područnih škola diljem Hrvatske koje će, prema informaciji potvrđenoj u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, od jeseni će privremeno prestati s radom dok se ne popravi situacija s brojem učenika. To su škole s ionako malim brojem učenika.

U prošloj školskoj godini bilo je osam škola koje su se našle u istoj situaciji. Riječ je, najviše, o područnim školama iz Primorsko-goranske, čak tri, Šibensko-kninske s dvije, ali i iz drugih županija, pa i jedna iz Istarske.

Osim Grada Zagreba i Međimurske županije, svaka županija ima bar poneku školu u kojoj nije upisan nijedan prvašić.

U prošloj školskoj godini osnovnoškolski odgoj i obrazovanje izvodio se u 2078 školskih ustanova, od čega je 911 matičnih i 1167 područnih škola. U ovoj školskoj godini očekuje se porast broja matičnih škola i smanjenje broja područnih škola. Ove navode potvrdila nam je i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, Jadranka Mustapić-Karlić, ali drži kako nema razloga za paniku.

– Na temelju dobivenih podataka o broju upisanih prvašića u područnim školama naše županije, istina je da u 12 područnih škola nije upisan ni jedan prvašić. Međutim, područne škole nisu ugašene i neće se ugasiti jer ima učenika u ostalim odjelima – kaže pročelnica Mustapić-Karlić.

Foto: Edvard Šušak/Hina