Tko o čemu – sudac Turudić o imovinskim karticama: Neće biti objavljene u sadašnjem obliku

Tko o čemu – sudac Turudić o imovinskim karticama: Neće biti objavljene u sadašnjem obliku

Sudac Ivan Turudić je za N1 televiziju komentirao, između ostalog, najavu da će se objaviti imovinske kartice sudaca, novi Visoki kazneni sud koji bi s radom trebao početi 1. siječnja 2020. i neujednačenost sudske prakse u slučaju pozdrava Za dom spremni.

Upitan da komentira imovinske kartice putem kojih bi suci, kao i političari, morali prijavljivati svoju imovinu, a koje će pokazati je li možda i kod nekih sudaca imovina u neskladu s primanjima, sudac Turudić je rekao kao su svi suci u Hrvatskoj ispunili svoje imovinske kartice, predali ih i obavili što su trebali.

Istaknuo je jedino da mu je “žao što se uspoređujemo sa saborskim zastupnicima” te je rekao kako se suci biraju doživotno, dok se zastupnicima gleda imovinska kartica prije i tijekom mandata, tj. jesu li se zastupnici možda tijekom mandata okoristili.

“Uvjeren sam da imovinske kartice u ovom obliku i opsegu neće biti objavljene. One će biti javno dostupne, preko Interneta, ali ne sve.”

Što se tiče Zakona o sprječavanju sukoba interesa, sudac Turudić je rekao kako u navedenom zakonu “postoji jedna pravna praznina” te kako Sabor ne može odlučivati o izuzećima, kao što to može Povjerenstvo o sprječavanju sukoba interesa, budući da je Sabor političko tijelo, a navedeno nije predmet odlučivanja Sabora.

Što se tiče Visokog kaznenog suda, njegova osnivanja i planiranja, budući da isti s radom treba početi 1. siječnja iduće godine, sudac Turudić je rekao kako stvari idu svojim tijekom te da je optimističan. On je obavio sve pripreme i potrebne radnje, poslan je prijedlog Ministarstvu koje bi sve trebalo odobriti, smatra Turudić. Uskoro će biti objavljen natječaj za zaposlenike i namještenike, nakon što Vrhovni sud donese odluku o obnašanju sudačke dužnosti sudaca.

Upitan koliko će sudaca na sudu raditi, rekao je kako je “sadašnjom sistematizacijom predviđeno 15 sudaca, a javilo se otprilike dvostruko više sudaca”. Najizglednije je da će Visoki kazneni sud raditi u prostorija Županijskog i Trgovačkog suda u Zagrebu.

Upitan koja je važnost tog suda u sadašnjoj podjeli u sudstvu, sudac Turudić je rekao kako i on i stručna javnost “očekuju da će se ublažiti žalbeni postupci koji sada traju i po pet godina”. Turudić to smatra neprimjereno dugim vremenom te da će biti uspjeh ako se to vrijeme uspije prepoloviti. Također je istaknuo kako će ovime “Vrhovni sud osnažiti svoju ustavnu ulogu, bit će i dalje najviši ustavni sud u državi”.

Na pitanje koje se ticalo sudske prakse, tj. njenoj neujednačenosti koja se u potpunosti iskazala u presudama koje se tiču pozdrava Za dom spremni, sudac Turudić je rekao navedena odluka “ima svoju snagu, autoritet” te prakse treba normirati, ne samo kada govorimo o navedenom pozdravu, već i o cijelom nizu drugih pitanja. “Mi moramo znati da je Visoki prekršajni sud rekao da je to prekršaj javnog reda i mira”.

Foto: Admir Buljubašić/Hina