Svećenik koji voli Rolexe pomogao uhititi serijskog pljačkaša: Jesam svećenik, ali sam i Bibinjac

Svećenik koji voli Rolexe pomogao uhititi serijskog pljačkaša: Jesam svećenik, ali sam i Bibinjac

U Zadru se vodi kazneni postupak protiv Frane Brkovića. Sudeći po optužnici radi se o serijskom razbojniku, specijaliziranom za pljačku crkvi i župnih dvora. Od ožujka do srpnja 2017. navodno je opljačkao Gospe od Karmela u Vodicama, Uznesenja blažene djevice Marije, Gospe Loretske, Sv. Petra, Srca Isusuvog, Blažene djevice Marije u Zadru, Rođenja blažene djevice Marije u Zatonu, Velike Gospe u Bibinjama, Pravoslavna crkva u Crnom, kao i dva župna stana u Zadru. Uglavnom je uzimao novce iz škrabica za milodare,

Međutim, u župnom stanu župe blaženog Alojzija Stepinca naišao je na nešto što nije očekivao, 26 Rolex satova. Na općinskom sudu u Zadru u srijedu je svjedočio don Mario Sikirić, župnik župe blaženog Alojzija Stepinca, vlasnik skupocjenih satova, prenosi Zadarski list.

“Ne daj Bože da smo se našli sami zajedno u istoj prostoriji. Zajedno ne bi izašli iz sobe. Jesam što jesam, svećenik, ali sam i Bibinjac”, sudu je rekao don Mario Sikirić.

Prema policijskom zapisniku, iz svećenikova stana ukrao je satove Rolex Oyster perpetual date Explorer, Henry London, Omega, Tissot 1853, Swatch Swiss Automatic, Seiko, Citizen Puma, Kienzle Sport, Certina, Polet, Breill, Casio, Suunto Ambit, U-Boat, četiri sata Swatch, Nike, Omicron, Steinhart, Longines Spirit, Hamilton, Luis Erard, te kopiju Rolexa.

“Volim te satove. To mi je hobi. To su moji osobni satovi”, rekao je svećenik na sudu.

Sudu je zamjerio što se u javnosti ističe njegovo ime, no sutkinja Danijela Zubčić Poljak odbila je isključiti javnost iz postupka.

“Eto nije bitna krađa, nego kome je ukradeno”, rekao je svećenik.

Kako su ga pronašli

Svećenik je objasnio da je i sam sudjelovao u pronalaženju i uhićenju pljačkaša. Nakon krađe je svim urarima u Zadru i Zagrebu oglasio kakvi će se satovi naći na tržištu. Tragajući za svojim satovima dogovorio je kupnju jednog koji mu se učinio njegovim, a na sastanku se pojavio – Brković.

“Taj netko me nazvao jer je znao da se zanimam za satove. I onda je dotični donio taj sat na dogovoreno mjesto. Znao sam da je to moj sat jer je takvih satova malo. Meni je krenuo prodati omegu monomatic, a na ruci je imao moj swatch. Policija nas je uhitila, a u policiji sam ugledao kako policajac iz Brkovićeve pederuše vadi moje satove.”

“Polegli su nas na pod. Ovaj je počeo glumatati i vikati da će zbog mene završiti u zatvoru”,  ispričao je na sudu.

Od don Sikirića opljačkao i zlato

S Brkićem se don Sikirić prvi put susreo prije pet godina kada je opljačkano zlato iz crkve u Pakoštanima.

“Zlatar u Zagrebu pronašao je medaljon od zlata na kojem je kao posveta Svetom Anti i crkvi stajalo ugravirano ime Žonija Maksana. Nazvao ga je i pitao: ‘Žoni što je tolika kriza da prodaješ zlato?’ On mu je rekao da nazove policiju jer je taj medaljon dao crkvi”, ispričao je don Mario Sikrić.

Rekao je kako je bio oštećen za 70 tisuća kuna, no da mu je većinu stvari policija vratila zbog čega od optuženika sada potražuje 20 tisuća kuna, te novac za računalo i opremu za digitalno pregledavanje koja je ukradena crkvi.

Brkić je, s druge strane, negirao sve optužbe.

“Imam i ja nekoliko satova. Nisam kriv za sve ovo što me se tereti. Policija mi je uzela 700 eura, što je bilo od moje plaće, a cijelu noć su me maltretirali.”

Foto: Vojni ordinarijat

Don Mario Sikirić je za oltarom