Sada ministrica Divjak dijeli premijeru Plenkoviću lekcije o domoljublju: Što je za HNS primjereno?

Sada ministrica Divjak dijeli premijeru Plenkoviću lekcije o domoljublju: Što je za HNS primjereno?

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak o izvođenju hrvatske himne u školama u Varaždinu je u petak rekla kako je isticanje simbola, kao što su grb ili zastava, propisano školama, da se himna izvodi prilikom svečanih prigoda, ali kako je važnije djecu domoljublju učiti prije svega djelima.

Ministrica Divjak je u Varaždinu na konferenciji za novinare na pitanje treba li se himna češće izvoditi u školama i hoće li to pojačati domoljublje, odgovorila da je isticanja simbola, kao što su grb ili zastava jasno propisano školama, javlja  N1.

“Škola je ustanova koja je na taj način i ocrtana kao nešto što je službeno. A s druge strane, što se tiče izvođenja himne, naravno da se himna u školi izvodi i prilikom svečanih prigoda i u svakoj drugoj prigodi kada ravnatelji, učitelji procjene da je to prihvatljivo”, rekla je ministrica.

Divjak je istaknula kako je dobro da škole budu obilježene simbolima, ali je, prema njezinom mišljenju, još važnije da djecu učimo domoljublju na primjereni način.

To znači da se domovina prije svega voli djelima, a ne toliko riječima i simbolikom. Znači da se radi na pošteni način, da djeca shvate što znači i poštivanje različitosti, što znači pošten odnos jednih prema drugima, ali i prema tome što je odgovorno ponašanje pa i plaćanje poreza, budimo iskreni”, rekla je ministrica.

Zaključila je: „Znači, djela, a možda manje riječi pa će nam svima biti bolje. Što se same simbolike tiče ona je propisana i dobro je da je tu, ali sigurno neće riješiti ova pitanja oko kojih je najvažnije naći rješenja.”

Saborski zastupnik Milorad Batinić koji je također bio na konferenciji za novinare rekao je da je naznačeno kako će tema o češćem izvođenju himne u školama doći na saborsku raspravu.

„Ja prije rasprave mogu samo kazati da se domovina voli poštivanjem institucija, plaćanjem poreza, poštivanjem zakona, učenju svih, od najmlađih, toleranciji, uključivosti, zaštiti okoliša. Što se tiče same himne, po meni, po nama, mislim da je dovoljno izvođenje ne početku školske godine”, rekao je Batinić.

Novinare je zanimalo i vjeruje li ministrica Divjak u uspješnost pregovora Vlade i učitelja, odnosno vjeruje li u to da će se pronaći novac za povećanje plaća u obrazovanju.

„Mora se naći novac za povećanje plaća, jer reforma koja ulazi u naše škole, a ova naša je velika reforma, odnosno najznačajnija obrazovna reforma odkad je suvremene hrvatske države, ona uvijek počiva na ljudima, na učiteljima. Mi smo opremili škole, educirali učitelje”, istaknula je i dodala kako treba odgovoriti na pitanje zašto postoji taj zaostatak u koeficijentima.

„Ako sada neće biti novca za učitelje, onda je pitanje kad će biti. Znači, ako je suficit – nema, ako je deficit nema. Kad onda ima?”, upitala je Divjak i dodala kako treba vjerovati u dijalog.

„Mogu kazati da smo uz svesrdnu podršku HNS-a, stranke u čijoj sam kvoti ministrica sve te probleme uspjeli uspješno riješiti. Došli smo do trenutka da u ponedjeljak reforma ulazi u sve naše škole. Malo tko je u to vjerovao, a mi jesmo”, zaključila je Divjak.

Foto: Mario Strmotić/Hina