Ivan Vrdoljak nije želio odgovoriti na vrlo jednostavno pitanje: Što mislite o neprihvatljivim izjavama Milorada Pupovca?

Ivan Vrdoljak nije želio odgovoriti na vrlo jednostavno pitanje: Što mislite o neprihvatljivim izjavama Milorada Pupovca?

Vladajuća koalicija u petak ujutro se tajno sastala u Banskim dvorima. O čemu su razgovarali  otkrio je za Novu TV predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Zašto se koalicija sastala u tajnosti?

Ne mislim da je bilo tajno. Ja sam ušao na glavni ulaz, isto kao i jučer.

Inače se zna kad se sastaje koalicija, svi budu obaviješteni, a ovaj puta se to nije dogodilo. Kome nije odgovaralo da se zna za sastanak?

Ponovit ću kako ne mislim da je tajno. Jučer smo razgovarali dva sata o obrazovnoj reformi i svemu što nas čeka…

A o čemu ste danas razgovarali?

Danas smo razgovarali o izazovima političke jeseni. Saborsko zasjedanje, porezna reforma, mirovinska…

Slučaj Milorada Pupovca?

Pa i o tome kako svi zajedno trebamo dati jedan zaječnički napor kako bi Hrvatsku – pristojnu, otvorenu i tolerantnu zemlju, sačuvali.

Ostaje li SDSS u koaliciji?

Nismo na taj način razgovarali. Razgovarali smo o tome što su izazovi politički i kako komunikacijski i sadržajno ne bi trebali dolijevati ulje na vatru nego rješavati probleme. Ja ću sigurno biti u skupini onih koji rješavaju probleme, a ne dolijevaju ulje na vatru.

Može se čuti da se od Milorada Pupovca tražilo da povuče svoju izjavu u kojoj je Hrvatsku usporedio s NDH. Je li on pristao na to?

Kao što kažem, nije se na taj način razgovaralo. Razgovaralo se o tome da svaka buduća komunikacija treba jasno dati doprinos pristojnoj, otvorenoj i tolerantnoj Hrvatskoj i ne dolijevati ulje na vatru.

Ali je činjenica da vatra postoji i trebamo se baviti vatrom i rješavati problem da uopće vatra u hrvatskom društvu postoji pa će nam svima biti ugodnije.

Je li Pupovac dolio ulje na vatru sa svojim stavovima?

Ponovit ću – mislim da bi svi trebali dati doprinos smirivanju. Ovo sigurno nije bio doprinos smirivanju situacije, izjava Milorada Pupovca. Vratit ću se na postojanje problema s kojima ćemo se morati suočiti.

Hoće li on povući svoju izjavu?

To je pitanje za njega. Kažem da nismo razgovarali na taj način.

Jeste li mu to predložili?

Nismo razgovarali na taj način niti smo zaključke u tom smjeru donosili.

Što vi kažete o tome kao odgovoran političar?

Ja mislim da bismo trebali stvoriti jednu političku platformu koja jasno definira – što je pristojna, tolerantna i otvorena Hrvatska, što se iz hrvatskog društva mora isključiti, a što je ono što zauvijek moramo sačuvati.

HNS i ja osobno smo uvijek bili partneri svih manjina, uključujući srpsku nacionalnu manjinu. Uključenost manjina u hrvatski politički prostor mora uslijediti nakon razvoja društva koje je svjesno da su manjine, pa i unutar koalicije, a i unutar hrvatskog društva – bogatstvo. I na taj ćemo se način HNS i ja ponašati i u budućnosti.

Mislim da je to način rješavanja problema na jednoj političkoj platformi hrvatske budućnosti kao jedne pristojne, otvorene i tolerantne države.

Niste odgovorili – je li vam prihvatljivo ovakvo ponašanje?

Ponašanje koga? Ovih što su tukli naše građane?

Izbjegavate moje pitanje…

Ja sam vam sad odgovorio. Da mislim da je ta izjava gospodina Pupovca pomogla smirivanju situacije – nije!

Ali da mislim da ne bi ni postojala da se ne tuku hrvatski građani na hrvatskim ulicama – sigurno!

Foto: Daniel Kasap/Hina