Srbijanski vojnici zaustavljeni na hrvatskoj granici: Išli su u Jasenovac

Srbijanski vojnici zaustavljeni na hrvatskoj granici: Išli su u Jasenovac

Delegaciji Vojske Srbije koja je trebala sudjelovati na komemoraciji u Jasenovcu, a koju čine zapovjednici s tamošnje Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije, zabranjen je ulazak u Hrvatsku, javlja Tanjug, pozivajući se na srbijansko ministarstvo obrane.

Delegacija je trebala biti prisutna na obilježavanju ‘Dana jasenovačkih novomučenika’ u Jasenovcu. Na graničnom prijelazu Bajakovo je, kako navodi Tanjug, zaustavljena, zadržana i pretresena, prenosi Slobodna Dalmacija.

U prtljazi su bile službene uniforme, što je, ističu u srbijanskom ministarstvu obrane, ‘potpuno dozvoljeno i u skladu s pravilima službe’, a hrvatski carinici su navodno delegaciji rekli da ih ne mogu nositi.

Kako dalje piše Tanjug, članovi delegacije su bili spremni ostaviti uniforme i produžiti dalje u civilu, ako je to jedini razlog za zadržavanje, ali su im carinici, kako navodi agencija, priopćili da to nije razlog i da oni danas neće ući u Hrvatsku.

Nisu bili najavljeni

Delegaciji je izdana zabrana ulaska i vraćena je u Srbiju, a Tanjug je objavio i dokument na kojem je vidljivo da je uistinu donesena jedna takva odluka. Agencija pak piše da je u dokumentu naznačeno da delegacija nema odgovarajuću dokumentaciju kojom bi opravdala svrhu i uvjete svog boravka, kao i da nisu dostavljeni na uvid dokazi za putovanje iz drugog razloga.

Hrvatska policija priopćila je da delegacija Vojske Srbije nije bila službeno najavljena, demantirajući agenciju Tanjug i srbijanske medije koji su tvrdili da je posjet bio najavljen.

Hrvati se ne žele prisjećati svoje prošlosti

Situaciju je komentirao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekavši da “nema poseban komentar”, ali da razumije da se Hrvati ne žele prisjećati svoje prošlosti i onoga što se dogodilo u Drugom svjetskom ratu, prenosi N1.

Vučić je rekao novinarima da je “ponosan na borbu srpskog naroda, jer se srpski narod borio protiv okupatora”.

“Marionetska vlada (na čelu s Milanom Nedićem) koja je postavljena, postavljena je nakon žestokog otpora i bombardiranja Beograda. Neki drugi su ih cvijećem dočekali, pa sada ne bi da se sjećamo što se zbivalo”, rekao je Vučić i dodao da je bolje da ne komentira izjave koje su se nedavno čule u Poljskoj.

Naveo je da očekuje ponudu jedne američke kompanije kako će ubuduće izgledati Memorijalni centar u Gradini, mjestu čuvanje sjećanja na jasenovačke žrtve, i “da Srbija mora brinuti o tome da joj nitko nikad ne bi zabranio odavanje počasti žrtvama”.

Inače, na čelu srbijanskog ministarstva obrane je Aleksandar Vulin, koji je od travnja prošle godine u Hrvatskoj službeno ‘persona non grata’, što je postao zbog tadašnjeg istupa u kojem je ustvrdio da u Hrvatsku može doći samo po naredbi svog ‘vrhovnog komandanta Vučića’.

Foto: Sava Radovanović/Hina/Tanjug