Starešina: Pozivom Kolindi Grabar-Kitarović Poljska je poslala snažnu poruku “antifašistima” Putinu i Vučiću

Starešina: Pozivom Kolindi Grabar-Kitarović Poljska je poslala snažnu poruku “antifašistima” Putinu i Vučiću

Višnja Starešina je u svojoj kolumni za Slobodnu Dalmaciju analizirala organizaciju ovogodišnje obljetnice Hitlerovog napada na Poljsku u Varšavi. Organizacija je, smatra Starešina, naljutila ruskog predsjednika Vladimira Putina i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. Posebno ih je naljutila pristunost Kolinde Grabar-Kitarović. Prenosimo najzanimljiviji dio Starešinine kolumne.

“Obilježavanje 80. obljetnice Hitlerova napada na Poljsku, kojim je započeo 2. svjetski rat, odaslalo je značajne poruke. Uzvanici u Varšavi bili su predstavnici država članica NATO-a i država partnera, čime je NATO predstavljen kao savez za obranu Europe, ne samo u teritorijalnom, već i u vrijednosnom smislu.

A zbog takvog formata bez pozivnica su ostali danas najglasniji pronositelji istočne varijante antifašizma (koji se svodi na zamaskirani komunizam) i detektori fašizma u Europi: ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov srbijanski politički brat Aleksandar Vučić. Time je ujedno Zapad postavio granicu temeljnoj naraciji nove Putinove imperijalne politike, naraciji o velikoj ruskoj pobjedi u 2. svjetskom ratu, prema kojoj je Staljinov Sovjetski Savez svojom Crvenom armijom oslobodio Europu, što Putinu danas gotovo nameće obvezu da i dalje ‘čuva’ Europu od neofašističkih inačica.

A neofašizam se dakako nalazi uvijek ondje gdje Putin ili njegova braća u pravoslavlju, poput Aleksandra Vučića, trasiraju svoje velikodržavne interese: od Poljske i Ukrajine do Hrvatske, Crne Gore ili Kosova.

Poruka svečane obljetnice u Varšavi jest da oslobađanje ne podrazumijeva samo teritorij, već i demokratske države i slobodne ljude. I dakako, naljutila je Vladimira Putina i Aleksandra Vučića. Osobito ih je zaboljela vidljiva prisutnost hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Jer u današnjem regionalnom maršu srpskog velikodržavlja, kao i bošnjačke panislamističke opcije, hrvatska je predsjednica personifikacija nadirućeg fašizma. Pa čak i kod premijera Plenkovića primjećuju fašistička skretanja”, napisala je Starešina.

Na kraju se požalila na činjenicu da su u Varšavi pročitali pokušaj Vučića i Putina, a u Zagrebu još ne.

“Svečana obljetnica u Varšavi pokazala je da su nedemokratski istočni režimi i njihove ideologije presvučene antifašizmom ipak pročitana priča. Ali stalna hrvatska defenziva prema kampanji iz susjedstva pokazuje da je hrvatske institucije još nisu pročitale. I da su one najveći hrvatski problem. A ne ni fašizam kod kuće, niti priprosta i prozirna “antifašistička” kampanja u susjedstvu”, zaključila je Starešina.

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina