Kako je poslovao poduzetnik Zoran Milanović: Zašto ne želi otkriti imena tvrtki s kojima je poslovao

Kako je poslovao poduzetnik Zoran Milanović: Zašto ne želi otkriti imena tvrtki s kojima je poslovao

SDP-ov predsjednički kandidat Zoran Milanoviću nedjelju je govoreći u emisiji HRT-a vrlo oštro govorio o svojim potencijalnim protukandidatima. Međutim, nije želio previše govoriti o razdoblju svoje poduzetničke, konzultantske karijere. Istaknuo je tek da nikada nije poslovao s državom. O klijentima iz privatnog sektora odbio je govoriti, prenosi Direktno.

“U zadnje dvije i pol godine nisam radio za javni sektor u Hrvatskoj ili za državne i gradske tvrtke. Nećete nikada naći da sam radio za javni sektor, za razliku od masu drugih. Podatke o mom poslovanju ima porezna uprava i samo čekam da ih netko iskopa, ali ja se toga ne bojim. Imam takve ugovore da više od toga ne mogu reći. Ne mogu govoriti o tome! Ne mogu komentirati Čermaka, Tedeschija, Todorića… Ugovorom sam vezan, ne mogu o tome govoriti”, naglasio je Milanović.

Portal Direktno analizirao je ekskluzivno još u svibnju ove godine poslovanje njegove konzultantske tvrtke, o čijim se aktivnostima u javnosti uistinu vrlo malo zna, i otkrio da Milanović ne ostvaruje senzacionalne prihode o kojima je maštao dok je boravio u Banskim dvorima.

Tvrtka EuroAlba Advisory d.o.o., čiji je Milanović osnivač i jedini direktor, u 2018. ostvarila je prihod od 745.292 kune. Rashodi tvrtke iznosili su 115.407 kuna, a nakon plaćenog poreza na dobit (76.933 kune) tvrtka je iskazala neto dobit od 552.953 kune. Milanovićeva tvrtka zadržava dobit, odnosno neće ju isplatiti vlasniku, odnosno osnivaču.  U odnosu na prethodnu godinu tvrtka bilježi rast prihoda od 19,2 posto, neto dobiti od 20,3 posto, ali i rashoda od 13,2 posto.

U strukturi prihoda Milanovićeva tvrtka u inozemstvu je ostvarila tek nešto više od 28 posto, odnosno 209.970 kuna, što znači da glavninu poslovanja čine poslovi u Hrvatskoj. Za plaće, poreze i doprinose na plaće tvrtka je isplatila u 2018. godini 56.698 kuna, što znači da je trošak neto plaća iznosio 40.010 kuna.

Prema podacima dostavljenima Financijskoj agenciji Milanović nije isplatio sebi ni dobit ostvarenu u 2017. već ju je usmjerio u zadržanu dobit. To znači da je tvrtka u dvije godine poslovanja akumulirala više od milijun kuna dobiti iz poslovanja. Ako bi se bivši premijer odlučio na povlačenje ostvarene dobiti, tj. isplatu dobiti vlasniku morao bi je umanjiti za porez. No to, prema dostupnim podacima, nije učinio već očito, kao i mnogi drugi poduzetnici, povremeno sam sebi odobrava pozajmice ili isplaćuje predujmove dobiti.

Prema poslovnom izvješću tvrtka nema značajnih potraživanja niti neplaćenih obveza, a glavninu imovine čini novac na računu.

U strukturi potraživanja navodi se na dan 31. 12. 2018. i potraživanje od 18.750 kuna od zaposlenika i ‘članova poduzetnika’, što znači osnivača tvrtke. Na toj stavci potraživanja su početkom godine iznosila čak 140 tisuća kuna. To ukazuje kako je tvrtka najvjerojatnije odobravala pozajmice zaposlenicima, vrlo vjerojatno samome Milanoviću, koji je (kao što to čini i većina hrvatskih poduzetnika) na taj način kompenzirao vrlo nisku plaću na koju je službeno prijavljen. Pod stavkom ostalih troškova tvrtka je iskazala 33.220 kuna. Tu se mogu podvući troškovi prijevoza, putovanja, reprezentacije i sl.

Prema podacima Poslovne Hrvatske tvrtka je godinu ranije, tvrtka je završila samo s jednim zaposlenim, što bi značilo da je prosječna mjesečna plaća Zorana Milanovića 3334 kune neto ili 4725 kuna bruto.

Milanović nije želi otkriti  tvrtke  s kojima posluje jer ga na to  obvezuje poslovna tajna.

Foto: Dario Grzelj/Hina