Josipović tvrdi da Pupovac sjedi na dvije stolice: U Hrvatskoj je socijaldemokrat i antifašist, u Srbiji je uz Vučića koji rehabilitira četništvo

Josipović tvrdi da Pupovac sjedi na dvije stolice: U Hrvatskoj je socijaldemokrat i antifašist, u Srbiji je uz Vučića koji rehabilitira četništvo

Bivši predsjednik Ivo Josipović gostovao je na N1 televiziji gdje je komentirao predsjedničke izbore, eventualnu kandidaturu Milana Bandića, odnose između Hrvatske i Srbije te odnose unutar vladajuće koalicije, posebno između HDZ-a i SDSS-a.

Za Bandića kaže da je ozbiljan političar, a Pupovcu zamjera odlazak na skupove Vučića, koji je, kako kaže Josipović, u potpunosti rehabilitirao četništvo.

Tjednik Nacional piše da Milan Bandić napušta poziciju gradonačelnika Zagreba i ulazi u predsjedničku utrku. Ima li realno šanse? 

Mene možda ne bi iznenadilo da Bandić, koji je respektabilan političar, krene u tu utrku, ali iznenadilo bi me da da ostavku na mjesto gradonačelnika.

Može li biti gradonačelnik i voditi utrku?

Može, zašto ne? Kandidata ima različitih, i prije je to tako bilo, vjerojatno bi za vrijeme kampanje netko drugi vodio operativu, ali već je sudjelovao u jednoj kampanji kao gradonačelnik.

Kako je te 2010. godine izgledala kampanja?

Ta kampanja je u ovoj fazi izgledala nešto žešće, iako je tu bilo sudjelovanja nekih kandidata. Mislim na određeni krug koji sam tad nazvao paraobavještajnim podzemljem, koji je izmišljao stvari o meni, o mojoj obitelji. Mislim da je ta kampanja bila u okviru borbe za predsjedničku poziciju i nakon toga smo i ja i gospodin Bandić nastavili surađivati u normalnim uvjetima. Njegovi rezultati na izborima pokazuju da je respektabilan političar, a ja sam na suprotnom političkom spektru i nisam nimalo zadovoljan njegovim političkim djelovanjem. Žao mi je da je velika većina prebjega u njegovu stranku došla iz SDP-a.

Uđe li u utrku, kome bi Bandić mogao naštetiti?

Vrlo je teško to do kraja predvidjeti, ja mislim da on štipa sa svih strana. Kad vidimo sastav njegovog zastupničkog tijela, vidimo da tu ima ljudi s cijelog političkog spektra.

Hoće li prevladati teme koje malo imaju veze s ulogom predsjednika?

Ja sam rekao da nema teme o kojoj predsjednik ili predsjednica ne mogu raspravljati. Ustavne ovlasti postavljaju predsjednika kao određeni moralni autoritet.

U Hrvatskoj jača ustašofilni element

Što mislite o reakcijama aktualne predsjednice na situaciju i poruke iz Srbije?

Predsjednica je, nažalost, dala obol pogoršanju stanja između dvije države. Naravno da ne bismo dopustili da se agresija ponovi, ali danas nije niti politički trenutak za tu vrstu nastupa gdje dolijeva ulje na vatru, ali čak ni to, nego izaziva podsmijeh.

Je li bila pogreška zvati Aleksandra Vučića u Hrvatsku?

Nije, jer svaki pokušaj popravljanja iznimno loših odnosa je važan. Ali izvedba je bila katastrofalna, dopustila je Vučiću da ide u područja gdje većinski žive Srbi i da se ponaša kao da im je on predsjednik, a to nije točno, ona im je predsjednica. Za razliku od mnogih, ja joj ne prigovaram zašto je zvala Vučića u Hrvatsku, nego zašto je izvedba bila tako loša.

Kako komentirate prosvjedne note koje izmjenjuju ministarstva vanjskih poslova Hrvatske i Srbije i posljednja izvješća iz Srbije o ustašizaciji Hrvatske?

Nažalost, u Hrvatskoj postoji i jača jedan ustašofilski sentiment i tko to ne vidi mislim da je potpuni slijepac, a s druge strane, Vučić je zadnji koji bi to trebao prigovarati Hrvatskoj, jer je on taj koji je rehabilitirao četništvo u Srbiji.

Ulazak srbijanskih vojnika smišljena provokacija

Kako komentirate incident pokušaja ulaska pitomaca Vojske Srbije u Hrvatsku? Je li Hrvatska ispravno postupila?

Je, jer postoje pravila kako strane vojne jedinice dolaze u Hrvatsku i obrnuto. Procedura postoji kako na strani zemlje iz koje vojska dolazi, tako i na strani zemlje u koju vojska ulazi. Mislim da je riječ o smišljenoj provokaciji. U vrijeme kad smo na čelu Srbije i Hrvatske bili gospodin Tadić i ja, onda bi se sasvim sigurno, možda ne kao vojska, nego kao državni dužnosnici, zajedno našli u Jasenovcu.

Danas se očekuje izbor povjerenika za Europsku komisiju. Bi li za Hrvatsku bilo dobro da Dubravka Šuica postane povjerenica za proširenje? Što bi to značilo za odnose?

U nekim se krugovima računa da bi mi njenim imenovanjem povjerenice za proširenje dobili neku dominantnu poziciju u odnosu na Srbiju i druge susjede, a ja nisam siguran da ćemo mi dobiti taj resor, zbog loših odnosa sa Srbijom i BiH. Možda mi to i dobijemo, ali bi to proširenje pretvorilo u mrtvi resor i to ne bi bilo dobro, mislim da je važno da se nastavi pričati. Šuica je umjerena političarka i ne bi bio problem u njoj, nego u odnosima u regiji.

Zašto Pupovac ide kod Vučića, koji je rehabilitirao četništvo

Hoće li Milorad Pupovac i SDSS ostati ili otići iz parlamentarne većine?

Mislim da Pupovac apsolutno i kao građanin Republike Hrvatske i političar ima pravo govoriti o nečemu što je izrazito važna tema, a to je pitanje ustašofilije u Hrvatskoj. Njegov izričaj bio je snažniji i tvrđi nego što smo navikli, on ima pravo i ja ističem da je karakteristika njegove politike da je rekao točnu konstataciju, ali i to da se pitamo kako je moguće, ako je Pupovac antifašist i socijaldemokrat, da tolike godine servisira HDZ koji je generator lošeg stanja u društvu, kako je moguće da odlazi na skupove Vučića u Srbiju, koji je potpuno rehabilitirao četništvo. Ti nastupi Pupovca djeluju manje uvjerljivo, nego što bi bili da vodi konzistentnu politiku nacionalne stranke koja brine o pravima manjine, a koja u temeljima ima antifašizam, umjesto što ovako sjedi na tri – četiri stolice. Ja mislim da će Pupovac i stranka izaći iz koalicije, zato jer se bliži zadnja godina izbora i njegovom biračkom tijelu će se svidjeti da se maknuo od savezništva koje njeguje ovu klimu, a odgovarat će i HDZ-u, koji će svom desnom tijelu pokazati da se maknuo od balasta mrskog Pupovca.

Je li Pupovac zaista predstavnik Srba?

U formalnom smislu normalno da jest. Legitimitet Pupovca u Saboru nije upitan. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se, ako se dogodi izlazak Pupovca, što će se dogoditi s ovim doministrima iz redova SDSS-a, hoće li se oni povući ili će ostati pritajeni na pozicijama.

Koliko vjerujete trendovima u anketama da predsjednica vodi nad drugim kandidatima?

Mislim da je dosta važna borba na desnoj strani, između predsjednice i Škore, jer se kalkulira s time da bi Milanović apsolutno trebao ući u drugi krug s jednim od kandidata desnice. Nisam siguran da postoje druge varijante, rekao sam da za Milanovića postoji lošiji scenarij u kojem bi Škoro uzeo dovoljno glasova aktualnoj predsjednici da izbaci Milanovića, ali nedovoljno da nju izbaci iz utrke. Mislim da posebno Škoro želi pokazati da nije nekakav kavgadžija ni desničar i da se prava kampanja još nije ni zahuktala. Mislim da se razmišlja o strategijama i tko je kome najveći protivnik i mislim da nas najveća uzbuđenja tek čekaju.

Foto: Dario Grzelj/Hina