Ministar sigurnosti BiH tvrdi da Hrvatska ilegalno vraća migrante: Nećemo to više dozvoliti, pa i pod cijenu konflikta

Ministar sigurnosti BiH tvrdi da Hrvatska ilegalno vraća migrante: Nećemo to više dozvoliti, pa i pod cijenu konflikta

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić za N1 je komentirao sigurnost granica i ilegalne prelaske migranata u BiH i iz BiH u Hrvatsku.

Da bi se kontrolirala migrantska kriza, Mektić je kazao da je potrebno 15 milijuna maraka godišnje, ali zbog neformiranja vlasti nije bilo ni proračuna za ovu godinu. Mektić je objasnio kako riješiti migrantski problem u Unsko-sanskom kantonu nakon formiranja vlasti i usvajanja proračuna.

“U stalnom sam kontaktu s predstavnicima Unsko-sanskog kantona. Jedna je ideja da se zatvore migrantski centri Bira i Miral koji se nalaze neposredno u gradskim zonama, jer na različite načine ometaju normalno funkcioniranje lokalne zajednice, te da napravimo jedan veći prihvatni centar da bi ih dislocirali. Vrlo je izvjesno da ćemo napraviti još jedan prihvatni centar izvan USK koji bi bio kapaciteta do 1500 osoba, da bi mogli rasteretiti USK. Na teritoriji Republike Srpske to se ne može, vlasti ne dozvoljavaju”, rekao je Mektić.

“Ja sam pisao Predsjedništvu BiH o nekoliko mjera i radnji koje bi nam morali odobriti kako bi se uspješnije mogli nositi s ovim problemom, da dobijemo pomoć vojske, da zapriječimo ulazak žicom, da dislociramo te centre. Ni jedna od tih mjera nije odobrena”, dodao je Mektić koji ne vidi ništa radikalno u postavljanju žice.

U više navrata, Dragan Mektić je tvrdio da hrvatska policija ulazi na teritorij BiH kako bi vratili migrante, te da prilikom ulaska koriste oružje.

“Hrvatska je potpuno odustala od Sporazuma o readmisiji i prešla na ilegalne radnje. Za to postoje dokazi. Nećemo dozvoliti više povrjeđivanje teritorijalnog integriteta BiH. Bit ćemo prinuđeni reagirati po cijenu konflikta. To znači da ćemo stati na našu granicu. Ne damo ni jednoj stranoj vojnoj ili policijskoj sili ulazak unutar BiH. Koristeći Ustav i zakone BiH mi smo dužni zaštititi teritorijalni integritet. Mi smo na granici, ne možemo samo stajati i mirno gledati kako netko prolazi. Poručujem hrvatskoj strani: Zaustavit ćemo to po cijenu konflikta”, kazao je Mektić.

Kada je u pitanju Srbija, Mektić je naglasio da nisu zabilježeni njihovi prelasci granice na teritoriju BiH.

“Što se tiče istočnih susjeda, mi nemamo narušavanje teritorijalnog integriteta, događaju se ilegalne migracije, potiču se. Informacije o nasilju i primjeni sile dobivamo od migranta prije svega i nemamo primjedbe na postupanje srpskih i crnogorskih policajaca, ali imamo dokumentirane slučajeve teškog maltretiranja migranata od strane hrvatske policije”, navodi Mektić.

Dodao i to da je Hrvatska priznala da je postojao pushback tek nakon pritiska medija i drugih država.

Foto: N1