Hrvatska dobila tako dobre pozicije da mnogi ne mogu sakriti ljubomoru: Plenković incident na granici komentirao citirajući “Ko to tamo peva”

Hrvatska dobila tako dobre pozicije da mnogi ne mogu sakriti ljubomoru: Plenković incident na granici komentirao citirajući “Ko to tamo peva”

Premijer Andrej Plenković na samom početku sjednice Vlade u četvrtak osvrnuo se na izbor Dubravke Šuice, kao i još nekoliko kandidatkinja na ključna mjesta u europskim institucijama.

“Činjenica da je Hrvatska nakon 6 godina dobila u Europskoj komisiji ulogu potpredsjednice je znak našeg položaja u Europskoj uniji i znak našeg političkog utjecaja. To je poruka koje bitno da znaju naši politički akteri, promatrači i građani”, kazao je uvodno Plenković.

Plenković je rekao kako mu je posebno drago što je Dubravka Šuica dobila dvije vrlo važne teme – demokraciju i demografiju. “Vjerujem da će ona kao bivša gradonačelnica, saborska zastupnica i europarlamentarka znati stavljati te dvije teme u prvi plan. Tema demografije je nova tema u portfelju Europske komisije. Ta tema je uvrštena prvenstveno na naše inzistiranje. Nakon posjeta Ursule Von der Leyen smo uvrstili tu temu u portfelj potpredsjednice Europske komisije i to još iz Hrvatske”, ističe.

“Pritom će Dubravka Šuica biti zadužena i za ključnu političku temu. Za budućnost Europskoga projekta. To posebno naglašavam zbog kaosa koji se posljednje tri godine vodi zbog referenduma koji je Cameron organizirao. Velikia Britanija se praktički bavi sama sobom, što je gotovo nevjerojatno. Tri godine je prošlo i ne zna se hoće li ili neće izaći”, rekao je premijer.

“Konferencija o budućnosti Europe dobiva novu dimenziju u ovako promijenjenim okolnostima u svjetlu Brexita. kroz angažman naše povjerenice dodatno ćemo se profilirati u Europskoj uniji”, dodaje Plenković.

Plenković je napomenuo kako je dva mjeseca prije imenovanja Dubravke Šuice, naporima njegove Vlade izabrana Marija Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe.

“Hrvatska dobiva dvije uloge u narednom periodu koje prije nismo mogli ni zamisliti. To nije jednostavno, niti uobičajeno, niti za mnoge očekivano. Vidim da mnogi ne mogu sakriti jal ni ljubomoru. Šteta”, kazao je premijer.

“Drago mi je da smo u zadnjih 9 mjeseci da je Maja Marković Kostelac postala čelna osoba Europske agencije za pomorsku sigurnost. Drago mi je da moja kolegica Ivana Maletić postala članica Europskog revizorskog suda. Možemo reći da smo u vanjskopolitičkom smislu napravili iskorake bez presedana u pozicioniranju hrvatskih dužnosnika na međunarodnoj razini”, zaključno je rekao Plenković na tu temu.

Komentirao je i pokušaj ulaska srpske vojske u Hrvatsku. ”Treba ili nazvati telefonom ili poslati notu, to je uobičajena praksa”, rekao je premijer i dodao da Hrvatska nikad nije slala vojnike u odorama u druge zemlje bez najave.

”To su propisi. Pavle Vuisić rekao je u ‘Ko to tamo peva’ da su propisi propisi i treba ih poštivati. Evo, Butković voli taj film”, rekao je.

”Netko je otišao u Ceranje Donje i napisao Ubij Srbina”, rekao je Plenković te dodao da to nije politika ove vlade.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina