Uoči podizanja spomenika D’Annunziju u Trstu, nove talijanske provokacije u Rijeci: Reagirala je i predsjednica

Uoči podizanja spomenika D’Annunziju u Trstu, nove talijanske provokacije u Rijeci: Reagirala je i predsjednica

Više osoba, zasad nepoznatih policiji, noćas je objesilo talijansku zastavu na Guvernerovu palaču u Rijeci gdje se danas otvara izložba povodom stote obljetnice okupacije Rijeke, prenosi N1.

Jutros, oko 6.45 sati policija je zaprimila dojavu da je na ogradi Guvernerove palače u Rijeci izvješena talijanska zastava. Dolaskom na mjesto događaja pronađena je izvješena povijesna zastava Kraljevine Italije i nekoliko letaka, priopćila je policija.

Pronađene predmete policija je izuzela, a u tijeku je kriminalističko istraživanje s ciljem pronalaska osoba koje izvjesile navedenu zastavu.

Provokacija dolazi nakon odluke grada Trsta o podizanju spomenika Gabrieleu D’Annunziju upravo na dan stote obljetnice okupacije Rijeke, 12. rujna.

Zbog sporne odluke Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Republici Italiji je uručilo prosvjednu notu.

“Premda je riječ o odluci lokalnih, a ne državnih vlasti, takvo postupanje, baš kao i obilježavanje obljetnice okupacije Rijeke u više drugih talijanskih gradova, ne samo da narušava prijateljske i dobrosusjedske odnose između dviju država, već odaje priznanje ideologiji i djelovanju koji su u dubokoj suprotnosti s europskim vrijednostima”, priopćili su iz Ministarstva

Spornu odluku komentirala je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

“Rijeka je bila i ostaje ponosni dio hrvatske Domovine, a podizanje spomenika u Trstu kojim se veliča iredentizam i okupacija su neprihvatljivi”, napisala je predsjednica na Twittera.

“Hrvatsko-talijanska suradnja danas temelji se na vrijednostima koje su potpuno suprotne svemu što je radio onaj kojemu se diže skandalozni spomenik razdora”, dodala je predsjednica.

Foto: Twitter