Bizarna situacija: Načelniku općine optuženom za financijske malverzacije obranu plaća općina koju je navodno oštetio

Bizarna situacija: Načelniku općine optuženom za financijske malverzacije obranu plaća općina koju je navodno oštetio

Načelnik općine Čeminac, Zlatko Pinjuh, kojeg USKOK tereti da je financijski oštetio općinu, sada će od te iste općine dobivati novac za odvjetničke troškove. Struka smatra kako je riječ o dosad neviđenoj situaciji u pravosuđu, prenosi N1.

Nakon što je USKOK pregledao njegov ured i kompletnu općinu, zbog sumnje da ju je oštetio za 63.390 kuna, Pinjuh se dosjetio kako platiti odvjetnika.

Neće ga platiti on, već ta ista općina koju je, kako tvrdi USKOK, oštetio. Odluku je donijelo općinsko vijeće Čeminca, u kojoj Pinjuhu većinu drži 8 članova od njih ukupno 14, piše Dnevnik.hr. 

Načelnik Pinjuh u svemu ne vidi ništa sporno.

“Vijećnici ove općine stoje iza svog načelnika, vjeruju mu. Njih osam je donijelo odluku da u tim sumnjama koje je DORH uspostavio za xy tisuća kuna koje košta građane apsolutno nema ništa i da je sve konstrukcija”, kaže Pinjuh.

Kako se doznaje, USKOK provjerava subvencije koje je općinsko vijeće odobrilo načelnikovim sinovima, iako su stanove kupili u Osijeku.

“Da sam ja općinu Čeminac oštetio ili uzeo u svoj džep 63 tisuće kuna ja ne bih ovdje s vama sjedio i pričao. To je apsolutna konstrukcija, a više od pola onoga što je tamo napisano je čista laž, ja iza toga stojim”, rekao je Pinjuh.

Sve je osudio i osječko-baranjski župan i dojučerašnji Pinjuhov stranački kolega.

“Ovo je nevjerojatna situacija, mislim dosad nikad viđena u cijeloj Hrvatskoj. Prvo i osnovno, načelnik Pinjuh bi se trebao početi ponašati odgovorno, prvenstveno kao načelnik općine, odgovorno prema ljudima koji su birali, i odgovorno prema cijeloj općini Čeminac”, kaže Ivan Anušić, osječko-baranjski župan. Ako se pita struku, ovakvu situaciju pravosuđe ne pamti.

“Ovdje je riječ o situaciji da onaj za kojeg se tvrdi da je oštećen u ovom kaznenom postupku plaća troškove obrane onomu za kojeg se tvrdi da ga je oštetio. Dakle, nelogično samo po sebi. To je u najmanju ruku neuobičajeno i nešto s čim se do sad u sudskoj praksi još nismo susretali”, kaže odvjetnik Fran Olujić.

Jedan od onih koji su bili protiv ovakve odluke vijeća je oporbeni vijećnik Matko Perković.

“Kada smo mislili da nas načelnik Pinjuh ne može ničime više iznenaditi, evo on nas je iznenadio. koliko će ti troškovi iznositi oni mogu iznositi milijun kuna, on može se s odvjetnicima dogovoriti na koliko želi, a troškove bi trebala snositi općina Čeminac”, rekao je Matko Perković, vijećnik u općini Čeminac.

Foto: Općina Čeminac