Hasanbegović: HDZ i Pupovac su u simbiozi, bespredmetno je i ponižavajuće komentirati njegove izjave

Hasanbegović: HDZ i Pupovac su u simbiozi, bespredmetno  je i ponižavajuće komentirati njegove izjave

Kakvi su odnosi u vladajućoj koaliciji nakon što je Milorad Pupovac usporedio suvremenu hrvatsku državu s NDH analizirali su gosti HRT-ove emisije Poligraf.

U emisiji su gostovali član Predsjedništva HDZ-a Mario Kapulica, potpredsjednik Sabora Furio Radin, zamjenik predsjednika SDP-a Rajko Ostojić i saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović.

Na pitanje hoće li SDSS ostati u vladajućoj koaliciji Mario Kapulica je rekao kako će to biti trajna tema sve do parlamentarnih izbora. Naglasio je kako saborska većina podržava razvoj Hrvatske koja ide u dobrom smjeru.

– Saborska većina je rezultat dobre volje, a što se tiče koalicije sa SDSS-om, nema govora o ulasku i izlasku iz koalicije. Hrvatsku Vladu podržavaju zastupnici nacionalnih manjina i tu se može govoriti samo o nastavku ili uskraćivanju te zajedničke potpore, rekao je i dodao kako Vlada sigurno neće mijenjati svoju politiku koja je fokusirana na gospodarski razvoj Hrvatske, a ako te potpore više ne bude, HDZ je spreman.

Kapulica je rekao kako sve ovo što se događa diže razinu nervoze u svim taborima i strankama te da nitko ne gleda ravnodušno na situaciju. Ističe kako ove godine u HDZ-u nema unutarstranačkih izbore i kako su oni fokusirani samo na dobivanje predsjedničkih izbora i predsjedanje EU.

Furio Radin je istaknuo kako nasilje koje je prethodilo riječima Milorada Pupovca u političkom svijetu nije donijelo dovoljnu težinu.

– Dakle, nešto je prethodilo svemu tome, emocije su postojale kod ove izjave. Znam da se mnogi neće složiti s time, ali koalicija nema nikakvu moguću alternativu, rekao je Radin.

Zlatko Hasanbegović je naglasio kako se već dva desetljeća hrvatska politička elita je podvrgnuta torturi tumačenja izjava Milorada Pupovca.

– Ovo je sve bura u čaši vode. Temeljna osnova simbiotskog odnosa između HDZ-a i Milorada Pupovca je ono što je izrekao Pupovac kada je rekao da se “takvi kao Andrej Plenković, plaćaju suhim zlatom”, a i ja da sam na mjestu gospodina Pupovca bi Plenkovića platio suhim zlatom, ta se vrsta zlata ne razbacuje. Dakle, potpuno je bespredmetno i ponižavajuće komentirati izjave gospodina Pupovca, rekao je.

– Treba li se ispričati? Ne treba. Ima li  pravo misliti što god hoće? Ima, zato što živimo u slobodnoj zemlji. Ono što je jasno, on ne smije, ne može i ne treba biti dio bilo koje Vladine većine. On, ali i načelno cijeli ovaj sustav predstavništva nacionalnih manjina treba korjenito promijeniti rekao je Hasanbegović.

Rajko Ostojić je istaknuo kako je ova koalicija došla prevarom birača na vlast, došla je interesno i kako je rekao: “kako su počeli, tako će i završiti”.

– Vidite što se desilo s izjavom Pupovca o Plenkoviću. Od suhog zlata, do starog željeza. Meni je neshvatljivo da Pupovac uspoređuje Hrvatsku s NDH. Država koja nije imala Ustav i bila je ključni saveznik nacističke Njemačke i fašističke Italije. Država koja je imala rasističke zakone i koja je potpisala Rimski ugovor gdje je Hrvatsko primorje počelo u Kraljevici, a završilo na ušću Zrmanje pa onda Zadar, Šibenik, Split i svi otoci su bili Italija. Od svih otoka, mi smo imali Brač, Hvar i poluotok Pelješac, rekao je Ostojić i dodao kako HDZ tek čekaju dobri i pravi unutarstranački izbori i kako im želi svako dobro.

Foto: Edvard Šušak/Hina