Fašisti “Vodoinstalateri” pokušavaju minorizirati svoju provokaciju: Tvrde da D’Annunzio nije fašist i da vole Hrvate

Fašisti “Vodoinstalateri” pokušavaju minorizirati svoju provokaciju: Tvrde da D’Annunzio nije fašist i da vole Hrvate

La Voce del Popolo, list talijanski manjine u Hrvatskoj, objavio je poruku koju im je poslao Luca Emanuele Migliavacca u ime “Vodoinstalatera”, grupe koja je izvršila niz provokacija u Rijeci na stotu obljetnicu upada D’Annunzijevih snaga u Rijeku. Jedna od tih provokacija je slika sa zastavom Kraljevine Italije ispred Guvernerove Palače u Rijeci.

“Vodoinstalateri” su htjeli demantirati, kako tvrde, pogrešne napise hrvatskih medija.

“KOLOSALNA RUGALICA!!!

Jučer smo operaciju #restiamoFIumani (ostanimo Fiumani) objasnili priopćenjem medijima. Tada smo istaknuli da se ne radi o tupom nacionalizmu neukih, posebno zato što takav nacionalizam nije aktualan. Još manje nam je namjera bila nekakav nostalgičan sentiment. Zato je svaka priča o ‘invaziji na Rijeku’ besmislena.”

“Pothvat ‘vodoinstalatera'”, rekao je Migliavacca, “želi probuditi one Talijane koji žele učiniti nešto više od lupanja po tipkovnici da bi objavljivali beskorisne statuse na ‘Fakebooku’ protiv Contine vlade.”

Usporedili su vladu Giovannija Conte s vladom Nittija, aktualnog u D’Annunzijevo vrijeme, utvrdivši da obje “ne predstavljaju Naciju, nego samo interese financijske elite koja je protunacionalna i protunarodna.”

Radi se, kaže Migliavacca o “vladi koja je lutka na koncu, koja umjesto da brani granice i vlastite građane, širom otvara vrata osvajačima koji vrše pritisak od južnih obala Sredozemlja.”

Osim toga, htjeli su se distancirati od onih koji su u sklopu “obilježavanja” osvajanja Rijeke počinili određene prekršaje.

“NI JEDAN Vodoinstalater nije koristio autobus, motocikl i avione. NI JEDAN Vodoinstalater nije bio pritvoren, kažnjen ili dobio zabranu ulaska u Hrvatsku”

Odbacuju i teze da se radi o fašističkom ispadu, i teze da je D’Annunzio fašist.

“Svi znaju da je Alceste de Ambris, D’Annunzijeva desna ruka, bio socijalist, sindikalist i antifašist.”

Spomenuli su i hrvatsku predsjednicu.

“U konačnici: Vodoinstalateri vole Hrvatsku, posebno Hrvatice. Bolje jedan dan s Kolindom nego sto godina s Giuseppe-om”, piše u poruci listu La Voce del Popolo.

Podsjetimo, početkom srpnja, trojica aktivista “Vodoinstalatera” su na Lampedusi izveli simbolični prosvjed protiv brodova nevladinih organizacija na ulazu u tamošnju luku, prenosi Novi list.

Nakon što su se približili brodu Open Arms, istaknuli su transparent s natpisom “krijumčari” i počeli bacati prljave gaćice prema posadi. Prosvjed su nazvali “La beffa di Lampedusa”, s izravnom referencom na znamenitu D’Annunzijevu akciju “La beffa di Buccari”, odnosno Bakarsku rugalicu.

Foto: affariitaliani.it/Priopćenje javnosti operacije #restiamofiumani