Jandroković brani koaliciju s Pupovcem: Kovač u kriznim situacijama ne brani HDZ-a, nego vodi računa o vlastitim interesima

Jandroković brani koaliciju s Pupovcem: Kovač u kriznim situacijama ne brani HDZ-a, nego vodi računa o vlastitim interesima

Predsjednik Sabora, Gordan Jandroković, gostovao je u Točki na tjedan.

Zašto niste bili jučer na odavanju počasti generalu Petru Stipetiću, koji je u Ogulinu dobio trg?

Tko je taj tko će prozivati predstavnike vlasti da ne obilježavaju te važne događaje? To pitanje je postavio predsjednički kandidat SDP-a, a ja bih pitao gdje su oni kad slavimo Dan državnosti, idemo na Mirogoj postaviti vijence i zapaliti svijeće prvom hrvatskom predsjedniku, doktoru Franji Tuđmanu. Radi se o plitkoj politikantskoj akciji, tamo su bili predstavnici ministarstva, radi se o nepotrebnoj provokaciji.

Radi se o jednom od dva najznačajnija generala u Oluji, zašto nitko od državnog vrha nije bio tamo?

General Stipetić jedan je od heroja Domovinskog rata. Zašto bi se ja sad opravdavao SDP-u gdje sam bio? Neprimjereno je od njih, koji uglavnom ne dolaze na takva mjesta, da postavljaju takva pitanja. Nemojte mi vi određivati gdje ću ja biti. Vi biste određivali predsjedniku Sabora, predsjedniku Vlade i predsjednici Republike na kojim će manifestacijama biti? Što niste pitali njih? Što ću ja sada, ako me prozove SDP, svaki put objašnjavati zašto negdje nisam došao?

Mali partneri vladajuće koalicije, HSLS i HDSSB, govore o izlasku iz koalicije. Jesu li to ucjene?

Ne, mi smo koalicija koja je formirana kako bi se očuvala politička stabilnost Hrvatskoj, funkcioniramo solidno, kao i svaka koalicija u kojoj postoje razlike. Ovo je situacija u kojoj različito reagiramo, ali očekujem da će prevladati zdrav razum i da ćemo ostvariti do kraja mandata. Pred nama je predsjedanje Europskom unijom, iznimno logistički zahtjevne zadaće pred Hrvatskom i jako je bitno da ostavimo dobar dojam, ne samo zbog imidža, nego će se po tome procjenjivati kapacitet Hrvatske kad je u pitanju ne samo razvoj Hrvatske, nego i gospodarstvo i turizam. Po meni je to jedan od najvažnijih događaja u ovom mandatu i važna je politička stabilnost.

Zašto je predsjedanje Europskom unijom važno? 

To je važno svakom hrvatskom građaninu, zato što se kroz to procjenjuje kapacitet Republike Hrvatske da odradi vrlo odgovornu i tešku međunarodnu zadaću. Po tome se ocjenjuje kvaliteta, kapacitet države upravljanjem vrlo složnim procesima, a predsjedanje je upravo takav posao. Ima zemalja koje su to odradile dobro, a ima i onih koje su to odradile loše. Hrvatska će pokazati svoju sposobnost i kapacitet, interes je Hrvatske i hrvatskih i građana da budemo jaki, da zadržimo međunarodnu razinu koju imamo sada, to će ocjenjivati i investitori. To bih usporedio sa Svjetskim prvenstvom, tamo je porasla vidljivost zemlje, a ovdje ćemo pokazati svoj administrativni kapacitet, svoju snagu.

Znate li vi tko je lani predsjedao Europskom unijom?

Ne znam.

O tome vam i pričam. Što običan građanin ima od te priče, osim uspjeha diplomacije?

Zamislite situaciju, tijekom predsjedanja dolazi do pada većine, pada vlade i prestajemo se baviti predsjedanjem Europske unije, sve ostaje na našoj administraciji, dakle mi možemo u slučaju političke nestabilnosti doživjeti administrativni fijasko i tko će biti odgovoran? Smatrate li da je za zemlju korisno da uđe kao ozbiljna zemlja ili da se kocka međunarodnim ugledom?

Znači li to da je predsjedanje Europskom unijom glavni razlog zašto se želi SDSS zadržati u koaliciji?

Pitanje opstanka vladajuće koalicije je važno za političku stabilnost, koja nam je donijela gospodarski rast, predsjedanje, korištenje fondova, ona je preduvjet da bi se zemlja mogla razvijati. Što se tiče SDSS-a, oni su dio vladajuće koalicije, sa svima njima mi kao stožerna stranka te koalicije razgovaramo, dogovaramo i postoje prijepori koje se nastoji riješiti. Ovdje se dogodila situacija u uvjetima predkampanje koja se u Hrvatskoj nije trebala dogoditi. Prvo se dogodilo nasilje u Uzdolju, bilo je mnogo reakcija, bila je i ona koju je izjavio Pupovac. Hrvatska se ne može ni na koji način uspoređivati s NDH, niti je faktor nestabilnosti niti se potiče nasilje. Tražili smo od Pupovca da kaže svoj stav, da ga povuče. On je to učinio na način koji je karakterističan za njega, možemo iščitati tezu da moderna hrvatska država nije usporediva s NDH, da nije faktor nestabilnosti, ali onaj dio koji govori o ukupnoj situaciji u društvu, o netoleranciji, o ozračju koje nije dobro, ali ga nikako ne proizvodi Vlada niti većina u Hrvatskom saboru, volio bih da je jasniji i da je bolje definirao. Učinio je korak nazad, neki su bili zadovoljni, neki nisu. Mislim da treba smiriti strasti, smiriti tenzije. Treba definirati tu i ponašanje Beograda i provokaciju kad su s 11 vojnika htjeli ući u Hrvatsku, pa se vojnici u odorama slikati u Jasenovcu. Tu se radi o čistoj provokaciji.

Kome paše dizanje tenzija?

Nikome iz vladajuće većine ne paše, jer da paše, dolazile bi iz reda vladajućih. Nastojimo ih otkloniti i dolazimo u situacije koje su vrlo politički zahtjevne, jer dio građana nije zadovoljan onime što je rekao Pupovac, dio nije, a mogli smo i mi doliti ulje na vatru, ali nismo.

Dolijeva li predsjednica ulje na vatru svojim reakcijama

Mislim da ne, ona je imala potrebu reći to što je kazala, ponovno poslati pismo Pupovcu, ali za te poteze bilo bi bolje da predsjednica Republike govori zašto je to napravila.

Može li vam politički štetiti što ste se maknuli od skupina koje osuđuju poteze Pupovca?

Svi mi koji djelujemo na političkoj sceni trebamo se u prvom redu voditi svojom savješću i interesom Republike Hrvatske. Možda bi nam političkih bodova donijelo da smo se grubo odnijeli prema Pupovcu ,ali pitanje je bi li to bilo korisno prema Hrvatskoj. Moje mišljenje je da ne bi. I pitanje generala Stipetića je dolijevanje ulja na vatru, mi nismo Vlada i ovaj HDZ pod vodstvom Andreja Plenkovića nije stranka koji će širiti ove podjele u društvu i inzistiramo da postoje različiti svjetonazori i koncepcije, ali inzistiramo da se s time znamo nositi i da prevladavajući smjer u društvu bude smjer uključivosti i međusobne tolerancije. Danas je lakše raspirivati vatru, ali nećemo šutjeti na provokacije onih koji parazitiraju na našim leđima.

Imate saborskog zastupnika HDZ-a koji objavljuje fotografije na Facebooku, na kojima za Pupovca koristi nedolične izraze?

To nije dominantni stav u HDZ-u, ali pogledajte i druge stranke, mi smo najveći, najodgovorniji, pa to možda najviše upada u oči. Pogledajte SDP, HSS, Most, Živi zid. To su fenomeni ovoga vremena, ljudi imaju društvene mreže, iznose svoje stavove vrlo često nepromišljeno i u afektu, danas je stav i ego ispred državnog interesa i to je jasno. Upravo iz tog razloga smo mi odabrali ovaj smjer, jer smatramo da je to dobro za Hrvatsku, koliko god nama to ponekad bilo teško, ali to je korisno za Hrvatsku. Najlakše bi bilo obračunavati se sa svima koji nisu na tom putu, ali ne idemo tim putem, to je naš križ. Najlakše bi bilo reći izbacimo ih van, ali što ako nakon toga padne Vlada, što ako HDZ izgubi izbore? To za mene nisu odgovorni i ozbiljni političari.

Je li ovdje riječ o matematici ili o politici?

Radi se o politici, tek u drugom koraku i o matematici. Hrvatska je danas stabilna, demokratska zemlja. Rejting Hrvatske u politici vidi se u kadrovima koji su danas u tijelima europskih institucija. Zar mislite da bi zemlja koja klizi u radikalizam, koja nije kapacitirana, da bi dobivala takve kadrove? To se ne događa slučajno, to se događa odgovornom politikom. Tu temu ćemo staviti na stranačka tijela, da vidimo kako će se definirati pravila igre.

Znači li to da ćete članovima stranke zabraniti komentiranje politike?

Insinuirate nedemokratičnost, nećemo nikome ništa zabranjivati, ali ćemo na Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću definirati pravila igre. Ne može se voditi kampanja, a imati iz prvih redova one koji će je potkopavati. Ja koji sam dugo u HDZ-u nisam naučio da privatni interes ide ispred interesa stranke.

Bojite li se da će oponenti Andreja Plenkovića u HDZ-u sabotirati Kolindu Grabar Kitarović?

To bi bilo jako loše i vjerujem da će se članovi moći nositi s takvom odgovornošću, ali ne isključujem tu opciju.

Ako Kolinda Grabar Kitarović izgubi izbore, treba li Plenković otići?

Andrej Plenković je 2016. godine pobijedio na izborima za predsjednika HDZ-a, ne samo što je pobijedio na tim izboirima, nakon toga i na parlamentarnim, lokalnim, pa i na europskim izborima. Ljuljati njegov mandat zbog rezultata jednih izbora nije korektno, ali ja sam uvjeren da će predsjednica i nakon ovih izbora biti Grabar-Kitarović. Mi ćemo dati sve da naša kandidatkinja pobijedi, moguće da će biti onih koji će pokušati to onemogućiti, ali znat ćemo se s time nositi.

Kako?

O tome ćemo razgovarati unutar stranačkih tijela, moramo definirati pravila igre i cilj je pobijediti na predsjedničkim izborima.

Je li svaki član HDZ-a jednako važan?

To je Plenković Kovaču rekao zato što je dvaput u kriznim situacijama Kovač izašao ne braneći interes HDZ-a, nego vodeći računa o vlastitim interesima. Dok vodite bitku za rekonkstrukciju Vlade, Kovač u sredini dana kaže da će se nakon rekonstrukcije Vlade rekonstruirati i HDZ. To po meni nije korektno, niti je politički promišljeno. Ne može baš svaki član u svakom trenutku izgovarati ono što misli. Plenković mu je odgovorio na način za koji smatra da je primjeren.

Je li stegovni postupak protiv Kovača nešto o čemu razmišljate?

Nismo o tome razgovarali, ali razgovarat ćemo o pravilima igre na predsjedničkim izborima. Ako je naš prioritet predsjednički izbori i da Kolinda Grabar Kitarović bude predsjednica, onda ćemo sve resurse podrediti tome. I u okviru takve kampanje za predsjedničke izbore netko može isticati svoje ambicije, ali da to ne bude štetno za stranku.

Kad će predsjednica službeno objaviti kandidaturu?

Kad ona odluči.

Znate li vi kad će to biti?

Znam, ali nije to moje da govorim. To je taktičko pitanje.

Koji su glavni aduti Kolinde Grabar Kitarović za osvajanje novog mandata?

Ona je kandidatkinja HDZ-a. Postoji širok dijapazon razloga zašto bi netko glasao za Kolindu Grabar Kitarović. Ona je bila kandidatkinja HDZ-a, i bit će. Drugi razlog je razlog političke stabilnosti. Govorio sam o postignućima Hrvatske u zadnjih nekoliko godina i smatram da bi ostanak Kolinde Grabar Kitarović na mjestu predsjednice bio puno sigurniji za Hrvatsku, nego dolazak kandidata koji potiču isključive rasprave, koji koriste težak rječnik i koji svjetonazorski nisu na razini one politike koju zagovara Kolinda Grabar Kitarović. Stabilnost, kontinuitet, svjetonazor, pripadanje hdz-u, ponašala se uvijek u okviru Ustava i mislim da je ona prvi mandat odradila korektno.

Što je potez kojem se vi u tom mandatu najviše divite?

Imala je hvale vrijednu inicijativu Triju mora, koja je geopolitički zanimljiva. Krenula je uz dosta kritika, ali ima smisla. Nedavno joj se priključila i Njemačka. Koji je istaknut potez koji je napravio Stipe Mesić ili Ivo Josipović u svom mandatu?

Tko je opasniji po predsjednicu, Miroslav Škoro ili Zoran Milanović?

Ako predsjednica kvalitetno odradi kampanju, ako HDZ čvrsto bude stajao iza nje, onda joj nitko nije opasan. Mislim da će predsjednica pobijediti, ne da mislim, nego sam uvjeren, čvrsto ćemo stati iza nje, nijedan od kandidata nije opasan. Pogledajte retoriku, način na koji komuniciraju, to su poruke koje me podsjećaju na razdoblje 2014., 2015., razdoblje podjela, nesnošljivosti, rascjepa između lijeve i desne Hrvatske.

Jesu li vam opasniji napadi zdesna ili slijeva?

Neću se referirati i odgovoriti na to pitanje, jer se mi trebamo referirati na sebe. Uvjeren sam da će Kolinda Grabar Kitarović dobiti izbore.

Treba li se ona u kampanji boriti za glasove desnice ili ljevice?

Predsjednica se mora boriti za glasove svih građana. Uz dovoljno mudrosti može dobiti i glasove desnice i centra.

Je li intervju Hrvatskom tjedniku bila greška?

Možda su neke riječi mogle biti drugačije. Neću govoriti o tome je li bila greška ili nije. Rijetko koja osoba trpi ovoliko napada kao predsjednica. Najnovije je čitanje Pipi Duge Čarape, koja je bila promoviranje čitanja. Gledao sam na internetu, hrpa zlonamjernika, primitivaca komentira na najgnusnije načine.

Zašto je to tako?

Zato što politički protivnici koriste te metode. Zato što im nije problem nekoga oblatiti, nekoga poniziti i uvrijediti. To je postalo normalno u Hrvatskoj, da onoga tko vam se ne sviđa, da o njemu govorite bez ikakvih argumenata i da ga napadate.

Kako komentirate sukob s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa oko puta u Helsinki?

Mi smo išli na službeni put koji je bio kombinacija i državnog i stranačkog, sve troškove smo prebacili na stranku, osim državnog aviona. Uopće nije trebalo pokretati postupak, jer nema razloga da se on pokrene. Što bih ja sad trebao za svaku anonimnu prijavu koju netko podnese Povjerenstvu trebao dostavljati putne naloge? Mi kao stranka nismo dužni Povjerenstvu dostavljati račune, a ako Povjerenstvo smatra da smo prekršili zakon, neka kažu što oni o tome misle. Ako su se oni postavili radikalno, onda se i mi možemo postaviti radikalno. Morat ćete svi u javnom prostoru naučiti da će jedna grubost izazvati drugu.

Kad ćete pokazati putne naloge?

Kad mi odlučimo da treba. Ovdje nema niti korupcije niti sukoba nteresa, ovdje se bavimo kršenjem načela odgovornog djelovanja.

Zašto onda ne želite pokazati naloge?

Radi se o stavu i principu, ako mi procijenimo, pokazat ćemo račune.

Foto: N1