Hoće li članstvo HDZ-a Plenkoviću oprostiti izjavu o “irelevantnom” Kovaču: “Naviknuli su da ih se gazi”

Hoće li članstvo HDZ-a Plenkoviću oprostiti izjavu o “irelevantnom” Kovaču: “Naviknuli su da ih se gazi”

“Drage članice i članovi Mladež HDZ, budite hrabri i odvažni. Vi ste bogatstvo HDZ-a i hvala vam što ste se odlučili angažirati, preuzeti odgovornost i ostvariti bolje uvjete za život u Hrvatskoj”, ovako je, primjerice, Plenković krajem prošle godine govorio na Saboru Mladeži HDZ-a. Ako ništa drugo, o ljudima koje je nazvao bogatstvom HDZ-a ovisit će izbor budućeg predsjednika stranke i to ovaj put između više kandidata.

Stoga je prirodno da im je Plenković. što god zapravo mislio o njima, tepao da su relevantni. Bilo je to u vrijeme kad on više nije bio nedodirljiv u HDZ-u, imao je dosta problema unutar stranke, ali ipak je još uvijek bio pribran, pazio je da si nekom iščašenom rečenicom nepotrebno ne pogorša poziciju. No, od tada su se za Plenkovića stvari dodatno zakomplicirale, piše Draže Ciglenečki u svojoj kolumni za Novi list.

Na izborima za Europski parlament HDZ je dobio rekordno malo glasova, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odbija se uključiti u kampanju, a čim zine izazove skandal, partnerstvo s Miloradom Pupovcem sve više politički opterećuje Plenkovića, javljaju se aspiranti na dužnost lidera stranke…

U ovim je okolnostima Plenković postao iznimno nervozan, izgubio je hladnokrvnost i počeo je raditi protiv sebe i kad to nije nužno.

Jedno je kad premijer, jer ocjenjuje da je to pozitivno za Hrvatsku, forsira ratifikaciju Istanbulske konvencije, pa makar zbog toga stekao protivnike u vlastitoj stranci. U travnju 2018. dobio je barem simpatije lijevo-liberalne javnosti. I sada će, doduše, taj dio javnosti, koji naprosto voli kad se predsjednici HDZ-a nemilosrdno obračunavaju s članove svoje stranke, koju percipiraju kao iskonsko zlo, možda Plenkoviću pružiti podršku zato što je ponizio Miru Kovača.

To će, međutim, malo značiti članovima HDZ-a koji će birati novog predsjednika. Plenkovićevu tvrdnju da je Kovač irelevantan u HDZ-u, da utječe na stranačku politiku kao “nekakav građanin Finske”, shvatit će sasvim drukčije.

“Ako je Plenkoviću irelevantan netko tko je bio ministar vanjskih poslova i međunarodni tajnik stranke, a danas je zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za vanjske poslove, što sam mu tek onda ja”, zapitali su se ovih dana Šima, Mate i Štef, koji su u HDZ-u od pamtivijeka i žele vjerovati da stranka to cijeni.

Koštat će Plenkovića ta izjava kad će iduće godine tražiti od članstva da mu povjere još jedan mandat predsjednika HDZ-a. Prosječan je HDZ-ovac navikao da ga se gazi. Čelnici stranke dugo im prodaju priču o Franji Tuđmanu i Domovinskom ratu, a paralelno provode politiku s kojom se Šima, Mate i Štef duboko ne slažu.

Svjesno to oni trpe, jer uvjerili su ih da je HDZ, kakav god da bio, jedino jamstvo da Hrvatska neće nestati i da Srbi neće ponovno zagospodariti ovim prostorom. Ali, Plenkoviću se ne piše dobro ako HDZ-ovac s dna kace zaključi da predsjednik stranke bitnim smatra sebe i još možda Gordana Jandrokovića i Davora Božinovića, a sve ostale stokom sitnog zuba.

I nije to Plenković za Kovača izrekao u afektu. Dva su dana prošla od Kovačeve objave kandidature i njegove izjave da bi na mjestu predsjednika HDZ-a prekinuo suradnju s Pupovcem, do Plenkovićevog komentara.

Premijer je, pretpostavljajući da će ga novinari u petak poslijepodne pitati i o Kovaču, pripremio što će im reći. Svima u HDZ-u na znanja i ravnanje.

Foto: Siniša Kaladžija/Hina