Pupovčeva “desna ruka” u SDSS-u: Bogdan Boro Rkman u ratu je hvalio ratne zločince, podržavao pobunu i “Krajinu”

Pupovčeva “desna ruka” u SDSS-u: Bogdan Boro Rkman u ratu je hvalio ratne zločince, podržavao pobunu i “Krajinu”

Glas Istre objavio je  tekst u kojem se Bogdan Boro Rkman, predsjednik izvršnog odbora SDSS-a, optužuje za spornu ulogu u takozvanoj Republici Srpskoj Krajini (RSK) za vrijeme Domovinskog rata. Navode da je kao novinar entuzijastično podržavao srpsku pobunu i režim takozvane RSK, što dovodi u pitanje njegovu vjerodostojnost kao dužnosnika u Hrvatskoj, kao i vjerodostojnost SDSS-a, stranke koju vodi Milorad Pupovac i koja deklarativno odbacuje velikosrpstvo i srpski separatizam.

Boro Rkman je, navode iz Glasa Istre, pisao za časopis “Vojska krajine”. U jednom tekstu tako piše: “Sada je ovo srpska vojska s jedinstvenim i jasno izraženim ciljem, a nišani su podešeni za djelovanje po vitalnim neprijateljskim ciljevima u Zagrebu, Karlovcu i drugim dijelovima hrvatskog teritorija”.

Izdavač lista “Vojska krajine” bio je Glavni štab Srpske vojske krajine u Kninu, a glavni urednik pukovnik Kosta Novaković, osoba za kojom su hrvatske vlasti zbog ratnih zločina podigle tjeralicu.

U istom listu, prateći vojne vježbe u zoni odgovornosti 21. Korpusa Srpske vojske Krajine, Bogdan Boro Rkman u srpnju ’95. objavio je tekst pod naslovom “Napadnu li, zažalit će”. Pisao i o “tenkistima kapetana Miomira Majstorovića”, čije su cijevi, prema Glasu Istre, bili usmjereni prema Zagrebu.

Prijenos Vidovdanske parade “vojske RSK”

28. lipnja 1995. je na okupiranom području Korduna, na vojnom poligonu u Slunju za televiziju Knin bio glavni komentator “Vidovdanske vojne parade korpusa specijalnih snaga Vojske Republike Srpske krajine”. Na tom videozapisu od 103 minute, osim glavnog komentatora Bogdana Bore Rkmana, pojavljuju se i haški optuženici ili osuđenici, političari i vojnici, Milan Martić, Mile Mrkšić, tu je i zloglasni šef Crvenih beretki Milorad Ulemek Legija čije su jedinice sijale zločine po Hrvatskoj, a potom su likvidirale i srpskog premijera Zorana Đinđića.

Glavna poruka te parade bila je namijenjena Hrvatskoj, a to je da su hrvatski gradovi u dometu “RSK”. Tu je poruku poslao i glavni komentator Rkman.

“Predstavljamo raketu K-15 koju su izradili stručnjaci iz RSK. Ona je u potpunosti djelo domaće pameti. Nosi 500 kilograma eksploziva i ima domet od 150 kilometara. Raketa se zove Krajina. Može se reći – Krajina se brani Krajinom!”

U tom videozapisu u jednom trenutku kaže: “Svečani trenutak srpske povijesti je počeo”. Nastavlja predsjednik Republike Srpske Krajine Milan Martić: “Ovo je veličanstvena smotra vojske RSK na srpskom Slunju”. Kasnije je predstavio pukovnika Stanka Letića s riječima: “Ovo je proslavljeni ratnik Banije, Korduna i Kupresa”.

“Eto i legendarnog kapetana Dragana!” dodao je današnji dožupan sisačko-moslavački.

Protiv Hrvatske i snajperom?

Tijekom ’91. godine, prema Glasu Istre, čovjek po imenu Bogdan Boro Rkman zapovijedao vodom Vojske RSK u kojem su bila i trojica snajperista. Tijekom ’92. taj neki Bogdan Boro Rkman bio je zapovjednik voda specijalne jedinice MUP-a RSK, a bio je i zapovjednik u 21. Graničarskom odredu.

Nije poznato radi li se o istoj osobi, jer dožupan Sisačko-moslavačke županije i predsjednik izvršnog odbora SDSS nije potvrdio taj detalj iz biografije.

Foto: Mladen Volarić/Hina