Kolinda optužuje Milanovića da nije bio spreman za migrantsku krizu: Bilo je propusta, neodgovornog ponašanja

Kolinda optužuje Milanovića da nije bio spreman za migrantsku krizu: Bilo je propusta, neodgovornog ponašanja

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na međunarodnoj konferenciji “Domovinska sigurnost i upravljanje krizama” u Zagrebu posvećenoj domovinskoj sigurnosti. Na konferenciji je neizravno kritizirala pristup vlade Zorana Milanovića migrantskoj krizi. Izjavila je da je sustav sada, za razliku od prethodnog razdoblja, spreman postupati odgovorno, štiteći hrvatsku granicu i granicu Europske unije, prenosi HRT.

“Gotovo svakodnevno smo suočeni s izazovima koji stavljaju naš sustav na kušnju. Izvlačimo iz svakog takvog slučaja lekcije. Učimo iz naših uspjeha, ali još više iz propusta i nedostataka.

Valovi migranata iz Afrike i Azije, neizvjesnost do kada će Turska držati izbjeglice među granicama, drže nas u stanju stalne pripravnosti za moguću još jednu krizu koja bi mogla nalikovati na onu u 2015. godine. Tada nismo bili spremni za adekvatnu reakciju te se zasigurno razina neodgovornosti koji su pojedinci iskazali neće ponoviti.

Hrvatska danas štiti svoju granicu istodobno štiteći najdulju vanjsku granicu EU. Ako do novog migrantskog vala dođe, ovog ćemo puta postupiti kao odgovorna država koje poštuje svoje granice i svoj suverenitet”, istaknula je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Foto: Daniel Kasap/Hina